Fruitbelagers!

De maand juli zorgt voor een groeispurt van zowat alles. Dit is één van de maanden dat alles hier extreem goed groeit. Veel fruit rijpt af en dan krijg je veel belagers die in de illegaliteit wegzijn met alles waar jij zo zorgvuldig hebt naar gewerkt.
De gemakkelijke weg is het spuiten van pesticiden en middelen die niet altijd even gezond zijn voor ons. Wij kiezen hier niet voor als er natuurlijke middelen voor bestaan. Dit zowel voor meststoffen als voor ongediertebestrijding. Voorbeelden zoals gier of middelen op basis van koolzaad blijken zeer doeltreffend te werken.
En als het niet lukt of het is praktisch te laat kan je nog altijd naar het merk Ecostyle grijpen die middelen verkopen en die bestempeld zijn als zijnde ‘bio’. En soms ook veilig voor lieveheerstbeestjes e.a.

Deze maand hebben we de aalbessen en zwarte bessen geplukt. Het werd tijd want iedereen wachtte erop.

Witte aalbes 'Witte parel'De welombekende Jonkheer van TetsEen mengeling van verschillende soorten aardbeienIMG_4994

Sinds vorig jaar heb ik kiwibessen geplant die het niet zo sterk deden tot dit jaar. Het jaar dat er een groeispurt aan de gang is. In het najaar krijgen deze planten nog eens compost op basis van een beetje kippenmest want dat is zowat de sterkste organische meststof dat er is.IMG_5011

Op de “Frau Mieze Schindler” aardbeien trof ik rare beestjes. Soort van wants denk ik maar dewelk?

IMG_5002IMG_5004

Vorig jaar heb ik geprobeerd om uit zaad van perziken (van in de winkel) een plantje te hebben zoals velen het al gedaan hebben. Dit is gelukt maar heb ik de groeiperiode niet respecteerd waardoor het iele plantje stilgevallen is. Volgend seizoen zal het anders zijn. Ik heb alle pitten van lekkere perziken in een pot met aarde en in de schuur gelegd om ze in het najaar in een bakje met vochtig zand te leggen en in de frigo te laten tot midden maart. Dit heet eigenlijk stratificeren.

IMG_5009

Heb de knoflook, uien en sjalot eindelijk kunnen oogsten en het resultaat was goed genoeg te noemen. Vorig jaar hadden we bijna niets van knoflook omdat de winter zo koud en nat was. Nu dus minder.

Oogst van uien en knoflookGevlochten knoflookSuikermaïs en Azteekse maïsAspergebakKardoen, artisjok en pastinaakEerste maal dat ik wortel zet en lukt goedEerste wortel :-)Pompoenenveld op doekWatermeloenveldjePakchoi in 't zaad :-(Spitskool, beter dan witte kool!IMG_5044Radijswortel, lekkerIMG_5047Egyptisch uiIMG_5041IMG_5073Aardappel oogst

De druivelaars groeien niet zo sterk. Daar ga ik iets moeten op vinden. Meer kalk en meer meststoffen. We zien nog wel.

Druivelaars van vorig jaar

Voor de boomgaard zijn het vooral de vogels en met name de fazanten die de boosdoeners zijn op dit moment. Liever hen dan de geiten zoals vorig jaar, dan heb ik niets. Ik ben al meer aan het denken om alles te overspannen met netten.
Ook heb ik sinds dit jaar groenbemesters gezaaid om meer gevleugelde insekten te hebben en dat is me goed gelukt. Het krioelt er werkelijk van hommels en honingbijen. Eens kijken of ik het volgend jaar vroeger kan zaaien zodat ik me niet enkel moet beroepen op de krokussen en muscari…

Phacelia als groenbemester maar ook bijenlokkerHier werd ook mosterzaad gebruikt wat ook aandacht trektIMG_5061IMG_5064IMG_5065IMG_5066IMG_5068IMG_5069

Binnenkort ga ik de aardbeien vermeerderen voor volgend seizoen. Met het rek dat ik gemaakt heb ga ik rechthoekige goten gebruiken om de P8 potjes erin te krijgen.

IMG_5090



Geef een reactie