Wilde bijen en nestkasten

Wilde bijen en nestkasten

De thermometer wees gisteren 13.3°C aan. Niet zo normaal voor deze tijd van het jaar. Met deze warmte kunnen sommige solitaire bijen al naar buiten komen. Voor mensen met nestkasten, zoals ik, kan dit vermeden worden door de cocons uit de nestkasten te halen en deze in een doosje te laten overwinteren op 4°C. Ik heb een tip gekregen dat de osmia cornuta (de gehoornde metselbij) 2°C prefereert dus naargelang de soort dat u hebt kan u kiezen tussen 2 en 4°C.

Met dat ik veel grondwerken uitvoer in de tuin loop ik met alles redelijk achter. En dit is ook niet anders met de nestkasten. Waar ik vorig jaar in oktober de kasten heb gekuist doe ik dit nu in februari. Moment dat de bijen bijna wakker worden.

Dit jaar merk ik op dat er zich veel meer parasieten bevinden in de gangen. Met name van de “Cacoxenus indagator”, familie van de fruitvliegen.

Cacoxenus indagatorCacoxenus indagator

En dit van de urntjeswesp misschien?

Cocons van de urntjeswesp?

De oogst is redelijk goed t.o.v. vorig jaar. Ik denk zo’n 20% meer. Dit jaar zou ik een bijenhal willen maken om meer kasten buiten te zetten. De maanden maart tot half juni zijn de maanden dat de kasten bezocht worden en dus op tijd moet zien wanneer ze vol zijn om te vervangen. De plankjes zijn gemaakt in mdf en dat is niet waterbestendig. Had dit beter moeten voorzien.

Zicht op een plankje dat goed bevolkt is. Ik reken op max. 10 cocons per gang

Goed gevuld zakje met cocons

Maar hoe krijg ik die eruit? Heel simpel, met een postzegel pincetje. Dit heeft een afgeronde kop zodanig dat de cocons niet beschadigd worden. Eenmaal de plankjes proper zijn kan je cocons opkuisen.

Hoe? Eerst gooi ik alles in een zakje met gaatjes (ik heb een zakje waar bloembollen hebben ingezeten). Hiermee kan je al het stof en kleine brokjes wegkrijgen.

1ste etappe in het filteren

Volgende etappe is dit in een bokaal met wit zand (droog) en rond te draaien.  Hiermee kan je ook al veel vuil meekrijgen. Hierna gaat alles terug door de gele zak. Sommigen gooien de cocons in water gemengd met chloor met goede resultaten maar ik ben niet voorstander van chloor…

Hierna blijft vooral het metselwerk achter. Dat bestaat uit klei of leem met water gemengd.

Kuis2Kuis 3

Eenmaal de kuis gebeurt zijn de cocons klaar om in de frigo te plaatsen en daar te blijven totdat ze nodig zijn. Kerselaars zijn het eerste in bloei samen met perzik.

Resultaat 2014

Dit terzijde ben ik een nieuw projectje gestart om mijn entsneden bijna perfect te hebben. 20 tot 25° en tot 3cm lang. Wordt vervolgd…

IMG_7569

 



Geef een reactie