Volop oogsten

Volop oogsten

Juli is de maand dat er redelijk veel te oogsten valt. Maar daarnaast ook het opkuisen van het onkruid dat hier weelderig groeit. Deze maand zet de natuur altijd de turbo aan wat betreft onkruid. Enkel foto’s van de meest voorkomende exemplaren hier:

MelkdistelMelganzevoetHarig KnopkruidKweek

PerzikkruidVogelmuurHerderstasje

Dit jaar heb ik Yacon (appelwortel) geplant omdat ik geen aardappel gezet heb. Vorig jaar was de oogst mislukt door de natte zomer. De sarpo was niet aangetast maar die smaakte ook niet vonden we. De appelwortel wordt redelijk hoog, rond de 2m. Ik zet ze, en de meeste groenten, op doek. Dat scheelt me al het wieden. We zien wel.

Yacon

Het kleinfruit komt ook goed op gang met frambozen, bramen, kruisbessen, perzikken en abrikozen. Deze plukken we al geregeld. Vooral de oranje ‘Valentina’ vallen hier enorm in de smaak. In het najaar hebben we ook nog een pak herfstframbozen die er zullen zijn. Kwa kruisbessen zijn de rolanda, reflamba, rixana en worcester zeer lekker. De captivator daarentegen ga ik vervangen door een andere.

KleinfruitArtisjok en bramen 'Obsidian'Kruisbessen'Rolanda' kruisbesPerzik 'Champion'Abrikoos 'Royal'

Kwa beestjes komen we ook niets tekort. Tal van blijvers en van nieuwkomers:

AspergekeverAardvloSpinselmotten?Gevlekte boktorBessenglasvlinder?

De aalbes zou een bessenglasvlinder moeten zijn maar daar lijkt het niet op. Vooraan aan het huis heb ik dit voorjaar avocado pitten in de grond gezet en deze zijn goed uitgekomen. Als ik 8j geduld heb komen hier vruchten aan in ideale omstandigheden wat niet het geval is. Ik laat ze gewoon staan en we zien wel of ze de winter doorkomen. Vrees van niet. Voor de testers, niets nodig van tandenstokers bovenop een glas water, gewoon in de grond stoppen en wachten…

Avocado zaailing

Voor mensen die graag thee drinken zoals ik, heb ik vorig jaar appelmunt geplant. Deze soort blijkt niet zo sterk van smaak te zijn tov de Marokaanse munt daarom dat ik hem wegdoe en de goede in de plaats zet. Uiteraard in een bak anders heb ik binnen de kortste keren overal munt staan.

Appelmunt'Mojito' munt

Ahja, voor ik het vergat. 9 nieuwkomers bij de eenden. Dat beloofd! Glimlach

Alfred



Geef een reactie