Drukke juli

Drukke juli

De moestuin dit jaar gaat niet veel worden. Opkuis en grondvoorbereiding naar volgend jaar toe zal ik nog doen. De paden in haksel zullen nog gelegd worden in de herfst om de natte winter door te komen. Dit neemt stikstof uit de grond maar hier heb ik dat niet te kort, integendeel. Een voordeel van het haksel is de waterabsorptie en de werking van mycelium sporen met de wortels van plantgoed. De afboording van elk bed zou ik met afgedankte dakpannen willen doen. Dat houdt de grond erin bij het spitten of woelen.

Afboording met dakpannenValeriaanArtisjokEgyptische uiWieden van een stuk in de groententuinGefreesde stuk

Ik had nog knoflook staan van het jaar ervoor en elk teentje heeft een knol willen vormen. Hier kan je zien dat dit niet lukt omdat de plaats te kort is en de knollen klein blijven. Dus de plaats is wel degelijk noodzakelijk!

Overjaarse knoflookOverjaarse knoflook

Aan de foto’s te zien is het duidelijk dat ik fan ben geworden van worteldoeken. Dit spaart me enorm veel wiedwerk uit. De gaten ‘branden’ is het meeste werk maar eenmaal dat gedaan is de doek een paar jaar herbruikbaar. Uien en sjalot zet ik dus ook op doek en onder mijn fruitbomen. Zelf in pure compost wat niet aan te raden isDe geur van allium verspreid een geur dat de parasieten zoals bladluizen, blijkbaar, weghouden.

Sjalot 'Griselle'Sjalot 'Griselle'Sjalot 'Griselle' aan het drogenUi 'Sturon'Ui 'Sturon'

De bataat (zoete aardappel) ga ik volgend jaar (voorjaar) laten voorschieten in bakjes grond en de scheuten verplanten in potten om uiteindelijk in de grond geplant te worden. Hieronder 2 kleuren van schil, paars en roos. Zonder naam.

Zoete aardappel, paars en roze

De pepers dat te laat zijn gezaaid heb ik in 3L pot gezet om verder op te kweken in diezelfde pot om voor de eerste vorst alles gemakkelijk naar binnen te brengen.

Pepers in pot

Naast de (weinige) groenten hebben we fruit en eigenlijk meer dan genoeg voor twee

Alweer een paar bakjes fruit

De clusters appelen zullen gedund moeten worden want er hangt te veel aan de laagstamboompjes. Aan de foto te zien is het wel duidelijk dat je niet hoeft te spuiten om mooi fruit te hebben!

Appel 'Trezeke Meyers'

De aardbei ‘Rumba’ is enorm blad aan het maken en hopelijk komt dit ten goede van de rhizoom zodat we een goed productie zullen hebben. Hier is de doorsneden van de éne kant naar de andere wel 25cm!

Aardbei 'Rumba'

Druif ‘Souvenir’ is al grote vruchten aan het maken. Geen paniek, dit is de normale vorm, niets verkeerd mee. ‘Philip’ is ook zo’n ‘weirdo’ Glimlach

Druif 'Souvenir'

Een paar weken geleden heb ik notelaars (regia & nigra) gezaaid in de grond en nu al een testje gedaan om te enten. Hier maak ik de schors los om deze rondom te ‘kleven’ op de onderstam. Ik doe dit met 2 cutter mesjes op een stukje hout zodat de afstand evengroot is wanneer je het 2de stukje wil losmaken. Er bestaat een entmes, Tina 671, dat 2 lemmetten heeft maar dit is een kostelijk goedje als je ‘ook’ walnoten wil enten naast alle andere fruitsoorten.

Probeersel om walnoten te enten

Bij een gebrek aan kersenonderstammen heb ik een volwassen kersenonderstam gebruikt waar genoeg takken op staan. Een maal de ent gelukt is de vraag, hoe kan ik deze er nu afnemen? Of knip ik het nieuw griffelhout om opnieuw een ent te maken maar dan verlies ik weer een jaar. De oplossing is marcotteren. (in de lucht stekken) Eerst maken we de schors los rondom. Dit gebeurd 20cm onder het litteken. Dan maak je dmv een plastic een soort ‘jasje’ dat je dichtmaakt met elektrische tape. Je kan kiezen voor een beetje hormoonpoeder of vloeibaar. Als je dat gedaan hebt vul je het ‘jasje’ met luchtige grond (cocopeat) of sphagnum of nog pure perliet/vermiculiet. Alles dichtmaken en nog eens een aluminium folie rondwikkelen tegen de UV en om de groei van wortels te stimuleren.

Losmaken van schorsSchors is los'Jasje' is gemaaktDichtmaken met tapeAanbrengen van groeihormoonVullen met luchtig mediumDichtmakenResultaatEindresultaat

Nog een paar beestjes uit de tuin want die zijn er ook nog Knipogende emoticon

skone kever

bzzz



Geef een reactie