Te veel vraat!

Te veel vraat!

Vandaag was het windstille dag met nog aangenaam weer dus waarom niet de Yacon (appelwortel) oogsten. De planten gaven gigantische stengels met enorme bladeren. Alles ging de goede richting uit tot we de eerste plant uit de grond hielden.

YaconbedYaconbedYacon plantgoed

Merk op dat ik met zeer veel plantgoed zit dus als er gegadigden zijn om dit eens te proberen laat maar weten Glimlach De opkuis ging vrij vlot al was er veel afval dewelke in de kippenren verdween.

Opgevreten yaconOpgevreten yaconOpgevreten yacon

Je merkt dus op dat de knollen gewoon zijn opgevreten door de woelmuizen. Dus les die we hieruit getrokken hebben is, veel VROEGER oogsten! Ik ging de foto niet posten maar ik zal het toch maar doen. Ziehier de bitter weinige oogst anno 2016 (niet lachen aub)

Magere yacon oogst

Ok, iets waar ze niet aankunnen (dank u worteldoek) zijn de aardperen. En daar heb ik sinds dit jaar een andere soort bij. Het is te zeggen dat de echte aardpeer (Helianthus tuberosus) er nu ook bijzit samen met de zonnewortel (Helianthus strumosus) en meteen zitten er joekels bij

Aardpeer mixSchimmelOogst aardperen

Ik vermoed dat het haksel er voor iets tussenzit dat de knollen dit jaar dikker zijn dan andere jaren. Schimmels breken het hout af en ik heb ooit een artikel gelezen dat de schimmels een positieve werking hebben op het wortelgestel van planten. Daarnaast kan je seizoenswissel merken op het ent/stek bed. De meeste bladeren vallen af.

Vermeerdering bed

In juli heb ik het marcotteren in de lucht toegepast op een gelukte ent (maart) en hier kan je dan het resultaat zien. Deze zal ik afknippen en oppotten om later dan een plaats te geven in de tuin. Meer info over hoe je dit doet zie je in de topic van juli.

Gelukte marcottering

Daarnaast heb ik nog een paar testjes gedaan door avocado pitten te planten (12x) aan de oprit tegen de muur om eens te zien hoe sterk of hoe zwak die wel waren. Half november en ze staat er nog. Als de eerste (strenge) vorst komt zullen de takken wel afsterven boven de grond maar komt die terug? Van de grote pomelo heb ik ook zaden gezaaid en deze zijn uitgekomen en hebben 3 mooie plantjes gevormd. Nu zien dat ze winter doorkomen

Gezaaide avocadoHoney pomelo

En dan nog een beetje info over de pepers. Die doen het goed. Tussen de 18 en 22°C kleuren ze nog bij. Het nemen van zaden zal ik ook nog doen om volgend jaar te kunnen zaaien als dit nodig is. Alles hangt af welke planten de winter zullen doorkomen

Paper LanternLemon DropJalapeno Chichimeca

RawitLittle ElfYellow Pointy



Geef een reactie