Wat een decembermaand!

We zijn halverwege december en het kwik is nog steeds niet onder de -5°C gegaan. Fijn voor ons, minder voor de planten want zij hebben een koude periode nodig. Wat nog niet is kan nog steeds komen. Wie weet gaan we naar extreem koude temperaturen in jan/feb/maart…

De kleine aardbei uitlopers genieten van het warmere weer en profiteren ervan om nog een beetje te groeien, niet veel maar genoeg om de winter goed door te komen. Ik had een beetje schrik dat ik te laat begonnen was maar dankzij de goede temperaturen zal het nog lukken.

Aardbei uitlopersAardbei uitlopers

Het hakken van de boomstronken verloop moeizaam maar gaat toch vooruit. Ik heb al 2m³ gedaan wat goed is vind ik zelf Smile

Hout hakken

De druivenstekken dat ik vorig jaar genomen heb in de winter zijn nu goed gegroeid en staan nog allemaal in emmers (10L). Deze zullen eind deze maand naar een pergola vertrekken waar ze in spil zullen geplant worden.

Eenjarige druivenstekken

De knoflook die vorige maand gepoot werd in de vermiculiet doet het goed, eigenlijk iets te goed. De wortels dat ze gemaakt hebben gaan ver, een echt spinnenweb in de vermiculiet. Zoals gezegd gaan we deze in emmers planten om ze te gebruiken tegen ongedierte op vooral kolen.

Bak met knoflookEmmer met knoflookKorean Red knoflookAlle emmers voor de knoflook

De abrikozen waarvan ik 1 geënt examplaar heb (Early Orange) werd al geplant tegen de muur aan de oprit. De andere onderstammen werden ook geplant maar de draad moet nog opgespannen worden. Dit zal galvanisé van 2,7mm zijn.

Onderstam voor abrikozenEarly Orange

Voor de bovenkant van de plantenborders, boomgaard, druivenpergola heb ik nog wat (gratis) houthaksel besteld. Ongeveer 8m³ ligt nu op de oprit. Tof karweitje want het is niet zo zwaar als compost. De kwaliteit is niet super maar goed genoeg als deklaag.

Gratis hakselhout

Binnenkort zal ik moeten snoeien. Wat me opvalt is de uitstekende groei van sommige fruitbomen. Zo sterk dat de touwtjes die gebruikt zijn om uit te buigen te klein zijn geworden en wonden maken. Een oplossing is om de touwen vroeger weg te snijden en een andere is om gewichtjes te maken (gemaakt uit bekertjes). Het laatste is de beste oplossing voor mij want het snijden van touw en vastmaken aan de takken neemt te veel tijd in beslag terwijl het andere een beetje meer voorbereidend werk vergt maar o zo snel gaat in het gebruik. Plus als je natuurlijk touw gebruikt (dus geen plastic) dan komt het los na verloop van tijd en hangt de lus nog aan je tak.

Loshangende touwtjesVersmachtend touw

Iets waar ik wel vroeg mee was dit jaar was het aankopen van vogelzaad. Vorige winter keek ik toe hoe weinig voedsel er bleek te zijn voor de vogels. Welnu had ik goede voornemens want ik dacht (ze hadden het voorspeld) dat de winter lang en kouuuud ging zijn. Resultaat 9kg eten:

Eten voor de vogeltjesWat vanalles voor de vogeltjes

De moerbeistruiken zijn voor de tweede maal gesnoeid sinds ze hier zijn. Ze groeien goed maar ik zal nog niet gauw vruchten hebben. Mooi blad op mooie struikjes is al voldoende.

Moerbei VOOR snoeiMoerbei NA snoeiMoerbei VOOR snoeiMoerbei NA snoei

Met het snoeihout heb ik dan maar stekken geprobeerd. Eens kijken of dat aanslaat. De takken aan de gesteltakken heb ik gescheurd om hielstekken te nemen. Deze zijn in een emmer gezet met een mengsel van turf en zand.

Gesneuvelde moerbeitakHielstek moerbeiTakEmmer met moerbeistekken

Ook heb ik een blauwe bes ‘Goldtraube 71’ uit de rij genomen om die verder op te kweken in pot. Dit is een pot van 30L gevuld met een mengsel van blonde turf, dennen haksel en een beetje geraniumgrond (klei, om het water beter vast te houden).
Om de takkengroei te bevorderen en het bossiger te maken heb ik bamboestokken gebruikt en een vierkant gemaakt tegen de rand van de pot. De buigzaamheid van de takken trekken dit naar boven waardoor deze gebogen blijven.

Mengsel van turf en hakselhoutGoldtraube 71Uitgebogen blauwe bes



Geef een reactie