Aardbeien vermeerderen

Elk jaar vernieuw ik alle aardbeien dus dit jaar hetzelfde. Ideaal moment dus. Ik zou net geen 300 uitlopers moeten hebben. Ik meng zelf de grond op basis van rijnzand, potgrond, turf en vermiculiet. Dat is luchtig genoeg. De potjes doe ik dan in een grote zaaibak (kunnen ongeveer 25 P8 potjes in). Daarna maak ik krammetjes om de stolonen in de grond te duwen en erin te houden.

KrammetjesP8 potjes

Aan de pergola heb ik kiwi’s gezet en kamperfoelie (Lonicera Hall’s Prolific) en om de kamperfoelie niet alleen langs de palen te laten klimmer heb ik een ijzeren (beton)net diagonaal in 2 geknipt en een hoek ermee ‘verlengd’. Het resultaat is voor later Smile

IMG_5100

Aan de oprit ben ik van plan om langs de kant abrikozen te zetten in leivorm. De muur moet opnieuw geverfd worden maar ik kan er dan 7 zetten. De keuze moet nog bepaald worden maar ik heb alvast al 1 exemplaar prunus armeniaca ‘Blenheim Royal’ of ‘Early Orange’ wat een overhaaste aankoop was. Nadien gezien, niet zo’n slechte.

Abrikoos 'Early Orange'

Enkele kenmerken van deze variëteit: De vruchten zijn rijp eind juli. Weinig ziektegevoelig, lichtgele vruchten met een roze blos. De boom is zelfbestuivend. Dit zouden ze moeten zijn.

De sjalotten en ajuinen zijn geoogst en gedroogd in de 30°C. Heb ze in netjeszakken gestoken.

IMG_5110IMG_5111

Voor het aanbinden van fruit en andere planten gebruikte ik; touw, bindbuis, binddraad, ijzerdraad, klemmetjes,…maar nu heb ik het ontdekt namelijk de bindtang. Gemakkelijk in gebruik en niets meer knippen en draaien, gewoon drukken en klaar is kees. Voor dikke takken en stammetjes gebruik ik nog steeds bindbuis. Daar trekt een beetje uit naargelang de tak/stam dikker wordt.

Bindtang

Hier een filmpje hoe het gebruikt wordt. (wel in het Frans maar de beelden spreken voor zich)



Geef een reactie