Ga en vermenigvuldig u

Zoals gezegd in vorige posts heb ik een aantal planten gestekt om te voorkomen dat na zwaar weer ik terug kan aanvullen met dezelfde planten. Het schijnt dat we dit jaar een zeer koude winter gaan hebben.

Tot nu toe heb ik zo’n 75 Poncirus Trifoliata dewelke als onderstam zullen gebruikt worden om te enten/oculeren van citrusbomen. Van die 75 zullen er een aantal sneuvelen maar niet getreurd, ik heb nog zaad genoeg van deze sterke struik (tot -20°C).

Poncirus Trifoliata

Van andere planten zoals Alchemilla (vrouwenmantel) heb ik er ongeveer 20 kunnen stekken. Zeer gemakkelijk eigenlijk en afkomstig van een 2-tal plantjes. Groeit snel en wordt snel te groot in een P8 potje.

Alchemilla

Verder ben ik nog volop uitlopers van aardbeien aan het nemen zoals hier bij de Pineberry.  Mount Everest heb ik ook een aantal plantjes. Maar de koning van alle allemaal blijft de Mara des Bois. Die maakt uitlopers als geen ander. Ik denk dat ik gemakkelijk 80 plantjes heb en dat zijn er teveel. Daarnaast heb ik voor volgend jaar ook nog; Ostara, Belrubi, Red Gauntlet, Lambada, Figaro, Rumba, Elianny, Surprise des Halles, Mme Moutot, Tardive de Leopold, Frau Mieze Schindler en volgend jaar zou ik Bavo, M, Mariguette, Anaïs, Annabelle en Nova Gento er nog moeten bijdoen. Dan kom ik op 20 verschillende rassen. Elsanta valt hier af. Alle planten en uitlopers ga ik weggooien.

Fragaria 'Pineberry'

Daarnaast heb ik voor de oprit een bodembedekker nodig en heb ik stekken van de Vinca Major genomen. Niet genoeg maar toch al een begin:

Vinca MajorVinca MajorVinca MajorVinca Major

Een plant die kleur geeft in de koude perioden is de Winterjasmijn “Jasminum nudiflorum”. Zo gemakkelijk te stekken met afleggen zeg. Heb er eigenlijk te veel dus als er mensen interesse hebben, laat maar iets weten. Het is na een paar jaar een struik met mooie gele bloemetjes vanaf december dus ook wanneer het sneeuwt Winking smile. Dit jaar bloeit die té vroeg.

Winterjasmijn
WinterjasmijnWinterjasmijnWinterjasmijn

Met de warme herfsttemperaturen zijn er nog een heleboel planten aan het bloeien. Hieronder een paar foto’s:

Moederkruid - Tanacetum parthenium
Moederkruid – Tanacetum parthenium

DSC_0023
Onbekende stamroos maar geweldige geur en zeer sterk

DSC_0087
Groenbemester ‘Phacelia’

In de serre, waarvan het dak voor 2/3 is weggewaaid Steaming mad, zijn de pepertjes, paprika’s en komkommers nog aan het narijpen. De aubergine ‘Redonda’ is terug opnieuw aan het bloeien.

DSC_0037DSC_0038DSC_0040DSC_0041DSC_0042DSC_0044

Ik heb er maar van geprofiteerd om direct alles wat rijp is te plukken voor de vorst daar is. Er zit bij; puntpaprika ‘Lipari F1’, blokpaprika ‘Largo de Reus’, pepers ‘Little Elf’, pepers ‘Jamaica Red’, pepers ‘Pimiento de Padron’, pepers ‘Starfish’, pepers ‘Tom Jalapeno’, pepers ‘Aji Crystal’ en pepers ‘Aji Ahuachapáu’.

Pepers

Dit jaar had ik in de serre een meloen gezet die tot 4kg zou moeten wegen. Natuurlijk op het moment dat ik een netje moest hangen door het gewicht was ik te laat. Jammer want deze zagen er veelbelovend uit. Heb de 2 vruchten dan maar mee naar binnengenomen in de hoop dat deze nog een beetje zouden afrijpen maar tot mijn grote spijt niet dus. Ik heb ze allebei open gesneden en het vruchtvlees was helemaal nog niet rijp.

Meloen 'Azerbadijan'Meloen 'Azerbadijan'

Met de vorst die moet komen kunnen we eindelijk eens van de mispels eten en waarom niet, één van de vele recepten uittesten.

Mispel 'Bredase Reus"Mispel ‘Bredase Reus’



Geef een reactie