Juli en nog gratis druivenstekken

De tijd gaat toch zo snel, we zijn ondertussen juli en binnen 3 maanden zal het kwik terug dalen. Tijd voor een beetje actie dus.

Sommige pruimelaars hebben het ontzettend moeilijk door een luizenravage. Ik ben niet voor de spuitmethode maar eerder voor de natuurlijke oplossing. Die duurt meestal langer maar dat nemen we er maar bij. De truuk is om een plek te voorzien waar oorwormen kunnen nestelen. Men gebruikt hier omgekeerde terracota potten, zwarte plastic,… telkens gevuld met stro of nog karton. Ikzelf heb potten en een stuk regenpijp gebruikt (wat ik nog had liggen) en dat dan maar opgehangen in de bomen. We zien wel wat het geeft. Tot nu toe gaat het redelijk goed. Nog steeds massa’s lieveheersbeestjes te zien.

Nest voor oorwormenNest voor oorwormenNest voor oorwormen

Hieronder de aantasting door de bladluizen. Merk op dat er héél veel van die rode kevers rond vliegen maar echt hééél veel. Blijkt de kleine rode weekschildkever (Rhagonycha fulva) te zijn.

Bladluizen op pruimelaarBladluizen op pruimelaarKever op pruimelaar

Daarnaast heb ik de appelen en peren die nu aan het verdikken zijn en waar vogelvraat een waar probleem begint te worden. Vorig jaar had ik het ook al zitten. Nu weet ik niet welke vogels een scherpe snavel hebben om in zo een harde schil te kunnen pikken. Hier hebben we buizerd, merels, kauwen, spechten, fazanten, bosduiven, tortelduiven, spreeuwen, halsbandparkiet, …

VraatschadeBegin vraatschadeAppel achter net geplaatstVraatschade

Ook heb ik nog een vlinderkast gemaakt op basis van een wijkistje. De gleuven zijn ongeveer 8cm lang. En de binnenkant is gevuld met een paar verdorde blaadjes. Deze staat nu op een paal naast een Buddleja.

Vlinderkast

In de moestuin is het niet veel soeps dit jaar. Ik dacht dit jaar een topoogst aardappelen te hebben maar deze zijn allemaal kapot door de ziekte (phytophthora). De enige die overblijft is de Sarpo Miro. Die heeft vreemd genoeg geen problemen. Zal volgend jaar de rassen (kruissingen) op basis van Sarpo Mira aanschaffen maar eerst wil ik die Sarpo M eens proeven. Look in emmers was een goed idee maar het warm en droog voorjaar tot nu heeft de bollen redelijk uitgedroogd. Het begieten op regelmatige tijdsstippen is niet altijd gebeurd. De artisjokken van vorig jaar blijven maar groeien. Zal dan toch de tip moeten uitproberen van de snede onder vrucht om de artisjok te laten verdikken anders groeit die te hoog met een kleine vrucht tot gevolg.

Aardappelen naar de haaienEikebladsla, knoflook, warmoes,...Artisjok zonder naam maar wel met smaakIMG_6876CitroenthijmOriganoChinese bieslook in bloei

De meeste vruchten groeien gezond. Niet veel ziektes en ongedierte is er te bespeuren. De druiven (op snoer) aan het terras verdikken met de week. Het kleuren is nog niet maar zal pas over 2 à 3 weken zijn denk ik. Elke week snoei ik een beetje bij anders is er een groeistop. Voor de snoei houdt ik ongeveer 2 à 2m50 hoogte en snoei ik op 3 bladeren vanaf de eerste tros.

Druiven op snoerDruiven op snoerDruiven op snoerSnoei afval druivenDruiven op snoerDruiven op snoer

Het eerste jaar dat we redelijk wat kersen hebben. Dit jaar had ik de kers Regina’ in veiligheid gebracht door er een net rond te spannen. Het werk werd beloond. Ze zijn niet zo dik maar genoeg voor mij. Knapperig en zoet mmmm

Kers 'Regina'

De walnoten (zaailing) dat ik 2 jaar terug gekregen heb heeft al een mooie kruin en een rechte stam. Jammer genoeg is het een zaailing en zullen de noten pas over een 5-tal jaar komen. En wie weet zullen ze zelf niet lekker zijn.

Walnoten zaailing VOORWalnoten zaailing NA

Kwa enten en oculeren is het wat stil geweest omdat ik bezig was met het voorbereiden van de grond. Intussen hebben sommige stekken M9 geworteld en kan ik volgende lente gebruiken om te enten.

Voorjaarsstek M9Voorjaarsstek M9 in 3L potVoorjaarsstek M9 in 3L pot

De logonbes is ook gesnoeid en de nieuwe takken werden geleid op de draad. Op een paar vruchten na waren ze allemaal slecht dus kon die maar weg. Onrijpe vruchten heb ik aan de kippen gegeven.

Loganbes VOORLoganbes NAUitgedroogde vruchten loganbesOverlevers

Bij de bramen heb ik nog niets gedaan. De snoei zal later zijn. Ik moet juist zien dat de nieuwe takken juist hangen en niet afknappen. Maar op de Chester Thornless en Navaho staan er echt gigantisch veel vruchten. Eigenlijk elk jaar. Tot nu toe zijn de beste van Obsidian.

Braam 'Kiowa'Japanse wijnbesBraam 'Chester Thornless' en 'Navaho'Braam 'Chester Thornless' en 'Navaho'

De groei van de Poncirus Trifoliata (wilde citroen) is een beetje stilgevallen. Nadat ze een chlorose probleem gehad hebben heb ik ze verplant in rozenpotten (is dieper) van 2L en met een luchtigere grondmengeling. Dus geen mediterraanse grond ofzo.

Verpotte poncirus trifoliata

Eind mei heb ik blauwe bosbessen gesnoeid om meer zijhout te creeren. Wel dat heeft geloond want ik heb nu meer vruchthout en daarom doe ik dit nog eens. Op de foto in het rode cirkel zie je waar de vorige snoei was.

Blauwe bosbes 'Elisabeth'

En uiteindelijk de kiwibessen groeien explosief dit jaar. Daarom snoei ik ze nu in tot 50 à 70cm van een hoofdtak. Heb nog 1 tak die op maar 1m van de grond groeit en ik weg moet snoeien. Daarmee zijn ze allemaal kaal tot 1m50 en vanaf dan groeien ze maar hoe ze willen.

IMG_6852

Voor diegenen die op de titel zijn afgekomen, er zijn nog steeds druivenstekken te bekomen, gratis of tegen een andere plant. Winking smile



Geef een reactie