Waar is de koude?

Waar is de koude?

We zijn december en de koude is nog niet in het land. Ik hoop nu wel op een beetje vries deze winter. De moestuin ligt er netjes bij en om dat te vieren heb ik 20m³ haksel besteld waarvan een heel stuk al uitgestrooid is.

Haksel

De grond in de aspergebak is nogal gezakt en dat merkte ik in augustus wanneer sommige paaltjes scheef begonnen te trekken door de druk. Daarom heb ik het aantal paaltjes verdubbeld om te verstevigen. Nu heb ik enkel een laagje zand erover gelegd om in het voorjaar een beetje warmer te zitten.

Apergebak

Voor ons terras heb ik een stukje onkruidvrij gemaakt om later een bloemenweide te maken en in het midden een perzikboom met verschillende soorten te planten. Het wieden ging redelijk vlot. Heel de zomer lang het gras gewoon laten groeien en in de herfst alles afgedaan. Door het lange gras was het op de grond redelijk kaal geworden.

Bloemenweide fase 1Bloemenweide fase 1Bloemenweide fase 1Bloemenweide fase 1

Om kaki bomen te enten heb je onderstammen nodig en dat zijn Diospyros Lotus of Virginiana en deze heb ik gevonden in een park in Brussel niet ver van mijn werk. De vruchten heb ik zeer rijp laten worden voordat ik alle zaden zou uitpeuteren. Alle zaden heb ik in vochtige vermiculiet gelegd en dit in de koelkast zodat ik alles kan zaaien in het voorjaar. Het enten zal nog niet voor direct zijn maar dat is dan iets voor nadien hé

Virginiana en lotusZaden van de lotusZaden gekuistKlaar om in de koelkast te gaan

Hetzelfde heb ik voor de pawpaw (indianenbanaan) gedaan. Door goede contacten ben ik hieraan geraakt. Deze heb ik iets of wat laten (over)rijpen en daarna de pitten ontdaan. Opgelet, de zaden niet laten uitdrogen maar steeds vochtig houden! Alles opnieuw in vochtige vermiculiet en hopla, in de koelkast.

Kleine vruchtjesRotte Kinder Surprise?Zaden maar gekuistKlaar om te stratificeren

Een jaartje geleden heb ik een appel onderstam afgelegd en een andere in een moerbed gezet. Dit is het resultaat. Ik heb iets meer onderstammen van het moerbed maar dit is omdat het een zaailing in (Pink Lady) en de afgelegde onderstam is een laagstam.

In de grondAfleggersMoerbedResultaat

Over onderstammen gesproken, de gelukte enten van het voorjaar heb ik uitgeplant in de rij. Daar zullen zij vrucht moeten geven. Op de 2de foto kan je zien dat je niet te wild mag zijn of de jonge ent knapt af. Als je tonkinstokken gebruikt (bamboe) dan ben je beter dat je zowel de onderstam als de ent vastbind!

Kruiwagen met gelukte entenAfgeknapte ent

En dan last but not least de kiwistekken dat ik vergeten was in de zandbak en dat heel de zomer daarin gebleven zijn. Deze zijn geworteld maar spijtig genoeg is de naam verdwenen. JA tesa tape is niet bedoeld om als etiket te gebruiken hé slimme! Heb alles in pot gezet nadien dus we zien wel achteraf wat het zal worden.

Stekken net uit het zandWortelgestel gewassen



2 thoughts on “Waar is de koude?”

Geef een reactie