Geen Oktoberfesten maar wel nog een beetje oogst

De laatste struikboontjes, Argus en Cherokeer wax, zijn geoogst. Die zijn superlekker en ik heb er elk jaar veel van. De stoksnijbonen zijn nog beter qua smaak.
De chilipepers heb ik redelijk laat gezaaid, waardoor ze niet goed gerijpt zijn aan de plant. Heel wat groene vruchtjes zijn geplukt en moeten binnen afrijpen. Bij de grootste zal dat lukken, bij de kleinere exemplaren minder.

IMG_3799IMG_3808IMG_3809IMG_3810IMG_3812IMG_3821IMG_3818IMG_3813IMG_3807IMG_3817IMG_3819IMG_3824

Op een forum heb ik een methode gevonden om zaden te laten kiemen van vruchten zoals de perzik en nectarine. Ik heb de methode meteen uitgeprobeerd door een aantal vruchtenzaden in ontsmet (m.b.v. de microgolfoven) zand te stoppen en dat in de frigo te bewaren gedurende 4 à 6 weken (=stratificeren). Daarna heb ik de kiemen laten opkomen in de serre. Dat ging vrij goed, dus de test verliep naar wens. Normaal spaar je de vruchtenzaden op en voor de winter begint, stop je ze in verschillende lagen in een pot met ietwat vochtig zand. Die pot zet je op een koele plaats binnen of buiten. Wanneer de kou weg is, kan je de pitten in grond stoppen en zouden ze moeten opkomen. Het kan ook zijn dat de pitten tijdens de winterperiode al beginnen te groeien. Volgend jaar moet ik opschrijven welke pitten ik heb en dan de winter doorstaan.

IMG_3789

De grond is nog niet te hard om te bewerken en daarom heb ik nog een border gespit langs de zijkant en rondom het terras. De graszoden steek ik af en leg ik vanachter op de talud, die als windbreker fungeert voor de boomgaard. Later komen er op de talud knotwilgen en bremstruiken (Cytisus) en vooraan moerbeistruiken met bloembollen ertussen.

IMG_3802IMG_3803IMG_3804IMG_3805IMG_3797

Nog een paar mooie Nashi-peren (zandperen), die het zeer goed doen bij mij.

IMG_3800IMG_3801



Geef een reactie