Nieuw plantgoed gekocht

Het zijn nog steeds mooie dagen en de vrieskou is nog niet zoveel in ‘t land geweest dus gaan we shoppen op zoek naar nieuwe planten. Een uitstapje naar de Proeftuin in Zomergem kwam van pas.

Vaccinium MistyVaccinium StarBraambessenKruisbes Risulfa

Blauwe bessen Darrow, Misty en Star zijn erbij gekomen. Misty en Star heb ik een 10L pot gezet zodanig dat ze kunnen groeien tot forsere struiken. Hetzelfde geldt voor de kruisbes ‘Risulfa’, met zijn 2 takjes ziet die er maar povertjes uit. Bramen ‘Kiowa’, ‘Loch Tay’ en ‘Bristol’ komen er ook bij. Daarnaast had ik nog een tiental frambozen gekocht waaronder de ‘Valentina’ en de ‘Tulamagic’.

Deze zomer heb ik veel groenten in potten gezet en mensen vragen zich af of die planten het wel overleven of dat ze wel gezond zijn. Ik was even curieus om het wortelgestel te zien van de peperplanten en die zijn heel goed en in grote aantallen.

PotgroentenPotgroentenPotgroentenPotgroenten

Een aantal stekken zijn genomen van moerbei, grootvruchtige meidoorn, winterjasmijn, olijf,… De moerbei zijn grotendeels hielstekken gedopt in Rhizopan en in een mengsel van zand, potgrond en vermiculiet. De meidoorn in hetzelfde grondmengsel. De winterjasmijn is afgelegd en alles werd uit de grond gehaald en in stukken geknipt om 1 per pot te planten.

Grootvruchtige meidoorn (Crataegus x macrocarpa)Winterjasmijn of Jasminum nudiflorumMoerbeiKlaarzetten van vochtig mediumHielstekken van de olijf (Olea europaea)

Zoals vorig jaar heb ik kiwibessen gestekt in flessen want er was meer hout dan vorig jaar.

Kiwibes stekken

Voor de fruitbomen is het zo dat ik al het enthout, klaar voor maart, opgeborgen in een bak vol met zand om de winter door te komen. Gebundeld en met krantenpapier ingewikkeld.

Enthout ingepaktEnthout opgeborgen tot maartTot maart!

Ik ben ook begonnen met een pergola van 4x4m om druiven op spil te planten. Ik heb er momenteel 14 geplant en er is nog plaats voor 8 soorten. Zoals je kan zien groeien de wortels echt zeer goed in de emmer.

Druivelaars in kruiwagenDruivelaars aan pergolaDruivelaar uit pot gehaald

De bedrading werd ook gehangen bij de abrikozen. Nu nog enthout vinden van een paar interessante rassen.

Draden voor abrikoosDraden voor abrikoosGeef een reactie