Eerste aardappels en knoflook

De eerste aardappelen werden gerooid. Het is een magere oogst daar de ziekte hier heeft toegeslagen. Dit jaar heb ik Asterix, Jelly, Sarpo Mira, Blue d’Artois, King Edward, Maris Piper, Agria, Challenger en Duke of York geplant en de enige die geen last heeft is de Sarpo Mira dus dat zal oogsten in september.

IMG_6929

Het experiment om knoflook te planten in emmers (10L) te planten is niet zo goed afgelopen. De knollen zijn voor mij te klein geworden maar volgend jaar zal ik het terug in vollegrond doen tussen de fruitbomen. Dat zal al een middel zijn tegen schadelijke insekten. Van alle soorten heb ik kunnen oogsten en dat ging vrij vlot. Nu nog laten drogen en proeven welke we lekker vinden. Soorten: Siberian, Purple haze, Inchelium red, Rose de Lautrec, Purple glazer, Bulgarian en Korean.

IMG_6936

Wat vervelend is is het wegknippen van overtollig fruit, het uitdunnen. Je hebt dan weliswaar minder fruit maar dat komt te goede van de plant en de smaak en grootte van het fruit die er dan nog op hangt. Dus knippen is de boodschap. De druivelaars hebben dit ondervonden. Ben benieuwd hoe de smaak zal zijn. Ik knip op 3 à 4 bladeren na elke tros. Dit zowel op Guyot als op snoer. Hopelijk rijpen ze op tijd af.
De Boysenbes ziet er niet uit maar die wordt toch gerooid want is niet goed bevonden.

IMG_6937IMG_6938

Met zicht op het enten van fruitbomen heb ik nog 2 appelzaailingen tot aan de grond afgesneden om kleinere takken te stimuleren. Normaal wordt dit vroeger gedaan maar ik had plaats over.

IMG_6939IMG_6940

Nog een leuk werkje en misschien idee voor mensen die klimrozen willen planten is om adhv een balk en galvanise rooster van de doe-het-zelf winkel een klimrek te maken. De foto’s spreken voor zichzelf denk ik.

IMG_6944IMG_6945IMG_6947IMG_6951

De taxuskever dat ik hier elk jaar meer en meer zie is nog steeds actief. Is schadelijk voor de fruitplanten daar deze aan de wortels zit en de plant afsterft. Op het einde van de zomer zie je ze vaak op bladeren waar ze aan knabbelen. Er bestaat denk ik een biologisch middel om deze te vernietigen maar ik doe het zelf.

IMG_6949

Ik heb de bouw van het kwartelhok eindelijk kunnen afwerken (ik eet graag kwarteleierenSmile). Dit is voorzien van een drinktank van 5L dat via darmen naar de drinkbakken loopt. En een eetbak van 50cm lang. Het hok is 1m50 x 60cm en 45cm hoog. Dit op 2 niveau’s. We zullen zien of dit genoeg is en of het lukt.

IMG_6958IMG_6959Geef een reactie