Alles begint terug

Alles begint terug

Het is alweer mei en alles begint op gang te komen. Vorig jaar hadden we de eerste meikever waargenomen tot groot jolijt daar waar het voordien weide was. En dit jaar zijn ze er opnieuw bij.

Meikever

De bloemen die we vorig najaar geplant hebben bloeien nu waaronder nepeta, salvia, choisya, ooievaarsbek, anemoon,…

SalviaNepetaChoisya TernataGeraniumAnemoon

Dit jaar heb ik me voorgenomen om uiengier te maken en preventief op de bladluis gevoelige planten te sproeien. Vooral de pruimelaars hebben hier last van maar ook de Loch Tay.

UiengierMateriaal voor uiengierUiengier klaar

Via een goede kennis ben ik aan heel vat kruisbessen geraakt zoals Rokula, Rolanda, Rochus,… en deze heb ik dan ook meteen geplant. Deze komen op enkele snoer te staan. Zo heb ik meer soorten op een kortere afstand en meer smaken. Diegene die er nu staan dragen op zich goed maar nog niet hoe het moet. Dit komt omdat ik de snoeren nog opbouw en soms bloemen afknip om de groei te bevorderen.

Kruisbes rijKruisbes

De trosbessen of aalbessen zijn ook goed bezig. De takken zijn beladen met beginvruchten. Het weer zal er wel tussen zitten of is het leeftijd?

Aalbessen vruchtvormingAalbessen vruchtvorming

Als het voorjaar goed blijft en niet onder nul komt kunnen wij hopen op massa’s kiwi’s als we naar het bloemenaantal kijken. Deze staan nog in een vroeg stadium maar dat zal wel in de komende weken veranderen. Foto’s zijn van kiwi en kiwibessen.

Kiwibes in bloemKiwi in bloemKiwibes in bloem

Mei is ook de maand van de aardbeien, niet de vruchten maar de bloemvorming. Deze wordt druk bezocht door de bijen en solitaire bijen. Sommige soorten had ik hier nooit gehoopt zien te vliegen.

Bezoek op aardbeibloemBezoek op aardbeibloem

Daarnaast zijn er vreemde vruchten aan het groeien zoals deze getuigt. Deze heeft een zeer dikke en brede stengel met overal vertakking. Dit is Figaro.

Vreemde stengel op Figaro aardbei

Als we een beetje verder gaan komen we in de moestuin terecht waar er nog niet veel tot niets in staat. Al het werk wordt gedaan voor het fruit. Planten zoals de artisjok hebben het hier goed overleeft.

Onbekende artisjok

De aardpeer blijft maar komen. Van de 8 knollen die ik vorig jaar geplant heb blijken nu heel wat knollen te zitten. Deze komen onder het gras en gaan verder in de moestuin. Dit zal ik dus moeten omringen door een folie. Alweer extra werk… Een geluk dat deze gezonde groente gesmaakt wordt dus it’s a keeper Glimlach Na opzoekwerk blijkt dat ik de Canadese variëteit heb die vlakker is en dus gemakkelijker te schillen.

Aardpeer of topinembour

Deze maand oogsten we ook de eerste asperges in hoeveelheid. De variëteit die ik gekozen is Herkolim. Niet te dikke stelen maar wel smakelijk en met een goede productie. Deze teel ik in een verhoogde bak van 5m² gevuld met potgrond, zand en compost.

Eerste grote vangst asperge's

Beestjes zijn er een beetje overal te vinden in de tuin. Elke keer ontdek ik er nieuwe. Bladluizen op pruimen bladeren, de schorpioenvlieg, wantsen en schuimpjes. Daarnaast is er 1 bijenhotel bijna vol door de metselbij.

Bladluizen op pruimelaarSchorpioenvliegWantsSchuimbeestje op aardbeiNestkastje voor bijen

Stekken werden er ook gemaakt vorige zomer. Hieronder van vetplanten, lavendel en witte moerbei. Deze blijken allemaal goed gelukt.

Stekken van vetplantStekken lavendelStekken witte moerbei

In de boomgaard zouden we ook veel fruit moeten hebben dit jaar als je de begin vruchten ziet op elke boom. De eerste is peer ‘Legipont’, daarna perzik ‘Champion’ en ‘Sanguine de Savoie’ en als laatste een gezaaide nectarine. Daarnaast nog de kwee die vol met bloemknoppen staat.

Peer 'Legipont'Perzik 'Champion'Perzik 'Sanguine de Savoie'Nectarine zaailingKwee volop in bloeiDe bloem van de kwee

De notelaar die hogerop staat heeft geen vries gehad dit jaar waardoor er tal van bloemknoppen opstaan. Dat beloofd!

Eerste vruchtjes aan de bomen.Eerste vrouwelijke vruchtjes

EDIT: De groei zit er goed in. De noten verdikken.

Walnoot dikker en dikken aan het worden

De druiven staan ook in knop, klaar om bloemetjes te geven. Dit zou niet lang meer moeten duren.

Druivelaar aan het verdikkenDruivelaar aan het verdikken

De frambozen, blauwe bes en bramen groeien met de dag Knipogende emoticon

Frambozen in bloemVruchtzetting blauwe bes BleucropBloemen van de braambesDe sterke groei van de nieuwe frambozen

De enten van in de lente zijn nogal gelukt met redelijk resultaat.

Perzik en kers entenPerzik en kers enten

Met de pruimelaars heb ik eigenlijk een probleem. Bijna allemaal vertonen ze uitbundige groei met takken die tot 1m50 gaan. Als ik ze snoei dat groeien er op elke tak verticale twijgen die sterk zijn. Zomersnoei vertraagt de groei maar hier is het omgekeerd. Ik zal nog eens snoeien begin augustus.

Veel te sterke groei in pruimelaars

In juni gaan we de compost eens omwoelen en verdelen want er is al een beetje stock Glimlach

Compost hoop klaar om omgewoelt te worden2 thoughts on “Alles begint terug”

Geef een reactie