Zelf paddenstoelen kweken

Zelf paddenstoelen kweken

Iets dat ik al een tijdje wil doen is zelf paddenstoelen kweken maar hoe begin je eraan? Na een beetje opzoek werk ben ik uitgekomen op het kweken op koffieprut. Op boomstammetjes is plan B maar hier later meer over. Waar ik werk zijn een aantal koffiemachines die 3 à 4kg prut geven. Dus dat moet ik al niet meer zoeken en heb ik ook meteen al het materiaal. Rest nu nog het broed ofwel het ‘zaad’ om de paddenstoelen te kweken. In tuincentra kan je dit kopen in de vorm van een kweekset. Oesterzwam, shiitake, blanc de Paris, … Ik heb gele oesterzwam gekozen om te proberen. Na een paar dagen kwamen er een paar mooie gele mini oesterzwammen tevoorschijn. Gelukkig dat ik was verdwenen ze ook meteen zonder reden. De temp. was goed en de vochtigheid ook.

Kweekset gele oesterzwam
Kweekset gele oesterzwam

Is alles verloren? Neen, ik heb een manier gevonden om de kit alsnog rendabel te maken door met koffieprut te mengen.

Eerste laag koffieprut
Eerste laag koffieprut
Laag met broed doorgroeid van mycelium
Laag met broed doorgroeit van mycelium
Volgende laag koffieprut
Volgende laag koffieprut

Het resultaat zou ik pas na een aantal weken kunnen zien. We zijn nu 2 weken verder en de pluizen komen tevoorschijn wat goed teken is. Het gaat alleen te traag.

Witte pluis (schimmel) dat aan het oppervlak komt na 2 weken

Als dit helemaal doorgroeit is en wit is ga ik dit gebruiken om in stro balen te steken en nog eens te vermengen met nieuw koffieprut en in transparante zakjes te steken om zo via gaatjes de paddenstoelen te stimuleren. Zoals deze kits die verkocht worden.

Commerciële kweekset
http://goo.gl/Bzi26g

Andere links naar interessante lectuur over de opzet:

http://www.stormthecastle.com/terrarium/how-to-grow-mushrooms.htm
http://www.treehugger.com/corporate-responsibility/growing-oyster-mushrooms-in-coffee-grounds.html

Als je een stapje verder wil gaan en het meer (semi) professioneel wil doen maar nog steeds kleinschaligGeef een reactie