Prettige feesten!

We zijn eind december en koning winter heeft zich nog niet laten horen. Het snoeien van de kiwibes gebeurd niet zonder problemen. Vorig jaar op dezelfde periode was er al een vriesperiode geweest en nu hebben we nog steeds aangename herfsttemperaturen en dit brengt het bloeden van de kiwibes teweeg zoals onderstaande foto’s tonen

Kiwibes bloeden

Kiwibes bloeden

Het afdichten met wondafdekmiddel (Lac Balsem) lost het probleem enkel op bij kleine takken maar niet op dikke takken (min 4mm diameter). Daar stroomt het nog door het middel. Het enige wat ik zie is het middel nog eens toepassen ‘s nachts als de temperaturen kouder zijn, dan wordt deze pasta sneller hard.

Met het snoeiafval heb ik bunsels stekhout genomen en ingekuild in zand op een noordermuur.

Stekhout kiwibes

Nog andere stekken zijn de moerbeien dat ik vorige maand genomen heb en in wilgenextract heb gelegd. Hier gaan de knoppen al open… Wortelgroei is nog niet te bespeuren dus ik ben nogal sceptisch over het resultaat.

Stekken moerbei

Verder zijn we nog net voor de feesten naar het grootste tuincentra (25.000m²) gegaan dat zich net voor grens van Frankrijk bevindt. Heb daar voor een scherpe prijs Helleborus kunnen kopen en een paar spotgoedkope fruitplantjes zoals een Japanse wijnbes, cramberries en appelbes.

Cranberry

Japanse wijnbes

Appelbes 'Nero'

De Japanse wijnbes heb ik meteen in een grotere pot gezet samen met heidegrond en dennenhaksel. De onderkant van de wortelkluit heb ik afgeknipt zodat de wortels verder kunnen groeien. Deze methode stimuleert de wortelgroei.

Potkluit knippen

De kers dat ik vorig jaar geoculeerd heb is goed gelukt maar aangezien dat stukje een beetje een woestenij geworden was heb ik daar niet meer na omgekeken. Fout van mij want de tak boven de oculatie had op tijd moeten geknipt worden. Resultaat, een goede gezonde harttak die zal moeten sneuvelen omdat ze niet meer recht te trekken is. Dan maar de onderste zwakkere gebruiken en buigen. De wonde werd ingesmeerd met Lac Balsem. Het buigen zal ik doen als de nieuwe palen en bedrading er hangen (volgende maand).

Oculatie rechttrekkenSlechte tak gesnoeid

Wonde kuisen

In de moestuin gebeurd er niet zoveel behalve dat ik een wortelbegrenzer gezet heb om de aardpeer (lees zonnewortel) geplaatst heb. Dit omdat de zonnewortel al in mijn tuin aan het woekeren was. De bak is 5m x 1m50 dus dat zal meer dan genoeg wortels zijn.

Zonnewortel bakZonnewortel bakZonnewortel bak klaarGeef een reactie