We gaan er terug aan beginnen

We gaan er terug aan beginnen

We zijn maart en dat betekent de drukste maand van het jaar. Vooral het enten van fruitbomen neemt me veel tijd in beslag maart het zaaien en préparen van de grond ook.

Heb van de koude geprofiteerd om de talud achteraan af te dekken tegen al het onkruid met name grote netels die elk jaar weelderig tieren. Stuk afgedekt met antiworteldoek

Dit houdt ze effe in toom tot ze eronderdoor kruipen. Op de top ga ik gaten branden om miscanthus in te planten. Deze zijn mij gegeven en zullen een mooie haag vormen na een paar jaar.

Miscanthus

Tijd voor een pauze, effe een paleo pecannotentaart maken met pure chocolade mmmm

IMG_7626

Nou, dat was lekker. Tijd om een paar stekken te maken. Heb er een paar van de Colt (kersen) onderstam gekregen. Die soort heeft veel slaagkans naar het schijnt.

Colt onderstammen

Daarna heb ik een paar witte moerbei (morus alba) gestekt om hier andere variëteiten op te zetten. Geen ervaring maar we zien wel wat het geeft.

Morus Alba om te vermeerderen

De lavendel planten werden ook gestekt en in trays gezet. Die is eigenlijk bedoelt voor aardbeistekken maar kan ook voor andere zaken gebruikt worden.

LavendelstekkenCloseup van lavendelstek

Een vetplantje dat ik heel erg apprecieer en vliegende insecten aantrekt is de sedum takesimense. Moeie groene compacte vetplant met mooie gele bloemmetjes

Sedum TakesimenseWorteltjes al zichtbaar

Nu voor alles wat enten is, heb ik dit jaar al het enthout ingekuild in een grote bak zand. En dit blijkt goed te werken want alles was prima gegaan

Inkuilen van enthout

De moerbei had ik ook ingekuild in het zand en heb het er uitgehaald om deze op een zwarte doek te zetten zodat deze niet uitgedroogd geraakt. Ook is er hier een folie op

Morus alba samengebondenFruitonderstammen onder mini serreIMG_7667

In de tuin staan tal van nestplaatsen voor insecten en aan de steunpalen in het kleinfruit heb ik nog plaats om kleine kastje te halen van balken voorzien van het aantal gaten.

Overschot hout als nestkast voor de bijen

Jammer genoeg is dit naaldhout (den) en je kan daar niet zo gladde gaten mee maken. En dit komt ten ongoede van de bij haar vleugels want die kunnen afbreken. Dus als je ook zoiets wil doen, neem dan een haarde soort hout  en niet 1 die maar een paar jaar meegaat.

Op een paar kerselaars heb ik het probleem dat de stam nogal kaal is en niet voorzien  is van  takken. Hiervoor kan je best kerven in de stam. Dit bevordert de groei van nieuwe ogen.

Kerven van kerselaar

Heb ook nog een aankoop gedaan van 200 bamboe stokken om planten te leiden.

Aankoop van 200 bamboetakken

Voor enten heb je materiaal nodig en het liefst zo scherp mogelijk Knipogende emoticon

Set voor het enten binnenkort

Een entschaar speciaal voor fruitbomen. Wondafdekmiddel, werkt beter dan Lac Balsem van Bayer. En daarnaast antislipdraad.

Ondertussen bij de bijen…De eerste metselbijen komen naar buitenGeef een reactie