Een nieuw jaar dat begint

Een nieuw jaar dat begint

De koude blijft weg dus ideaal weer om een beetje te werken in de tuin. Nieuw speelgoed is aangekocht om te enten; een wasverwarmer en een nieuwe entschaar om zadelenten te doen. Redelijk robust als je ‘t vraagt. Bedoeling is om dit enkel te gebruiken in het vroege voorjaar op fruitbomen.

WasverwarmerNieuwe entschaar

Over fruit gesproken zijn de appels ‘Idared’ nog in goede eetconditie. Deze worden bewaard in onze berging waar het goed cool is. Liefst alle appelen op 1 niveau en niet gestapeld om blutsen en rotting te voorkomen. Zal appelmoes gemaakt worden Smile

Idared appel

In een vorige post vertelde ik over het nemen van de zaden van diospyros lotus en nu heb ik de kaki maar jammer genoeg werd er niets gevonden, helemaal niets! Niet erg want heb al genoeg zaad van de andere Smile

Diospyros virginia

De fruitplanten zoals hier, de cassis planten waarvan de knoppen beginnen te verdikken zijn al aardig bijgekomen sinds de snoei.

Cassis 'E.C.M.'

De bloemknoppen van de perelaar ‘Saint Rémy’ is al zichtbaar.

Peer 'St-Rémy'

De stekken van de peren onderstammen (kwee A) overleven het nog in hun P8 potjes. Denk niet dat ik ze zal gebruiken. Eerder om weg te geven/ruilen. Daarnaast een foto van de enten gedaan in het vorig voorjaar. Toch een interessante groei bij sommige soorten. (laagstam)

Peer kwee A stekkenGroei enten van vorig jaar

En het grote project deze maand is voor de kiwibessen. Ik heb een rij voorzien van 18m lang in L vorm om kiwibessen op te zetten. Deze zullen aan T palen hangen zodoende dat de vruchttakken naar beneden zullen hangen om zo het fruit te kunnen plukken.
De planten zijn nog klein (70cm) dus ik verwacht nog geen vruchten de eerst komende jaren. De gekozen rassen zijn; Julia, Nostino, Purpurna Sadowa, Lucy en er is nog plaats voor nog. Hieronder zie je foto’s van de T stukken die op houten palen van 2m40 zullen bevestigd worden. Eerst dienen ze geschuurd, vernist (2x) en geverfd (2x) te worden. Ik heb gekozen voor zwart mat van kleur in spuitbussen.

T stukkenOpfrissenBenodigde materiaalstukken op doekEerste maal gevernistUiteindelijk resultaat

In de moestuin wordt er niet veel gedaan al is het de opbouw ervan voor het nieuwe seizoen. De geulen worden uitgegraven (60/70cm diep) om te vullen met haksel voor het water. Van groente is er dus niets of bijna niets. Dit jaar heb ik opnieuw witloof in emmers gezet (binnen) wat altijd goed meevalt.

Afgegraven geulWitloof in emmers



Geef een reactie