Meer en meer hoornaars te zien

Meer en meer hoornaars te zien

Wanneer er meer en meer over de ‘verschrikkelijke’ Aziatische hoornaar wordt gepraat merk ik hier toch een serieuze verhoging van het aantal inheemse hoornaars. Vorige jaren zag ik hier en daar één vliegen maar dat was het. Sinds dit jaar zijn er echt verschrikkelijk veel exemplaren te zien. Zoveel dat ik genoodzaakt was om de nashi’s te verdedigen met een val. Het volgt een beetje het principe van de flessenval voor limonadewespen.

Nadat ik de vallen leeggemaakt heb (2x) kwam ik toch tot de constatatie dat het een dodelijk jaar ging worden zoals de foto toont.

De nashi’s dit jaar waren erg zoet met het warme droge weer maar zijn iets later geoogst daar de verdikking van de vrucht wat later op gang kwam.

Foto van nashi Nijisseiki

Voor de druiven is het ook een goed jaar. De rassen zoals ‘Souvenir’, ‘Sophie’, ‘Kodrianka’,… die het iets moeilijker hebben om in openlucht te rijpen zijn veel beter dit jaar dan anders.
De zakjes rond de trossen zijn er om te beschermen van vogels, wespen/hoornaars en de suzuki vlieg.

In de boomgaard is het ook stilletjes met de warme dagen. Toch hebben we aantastingen van monilia op de ‘Comtesse de Paris’ peren en daar is ze voor gekend.

De appels zullen lekker zijn. Hier foto’s van ‘Alkmene’ en ‘Santana’

We zijn augustus en de eerste perziken zijn er. Dit is Précoce de Halles op 1 augustus 😉

Van peren heb ik een koppeltje ‘Fondante de Thiriot’ geplukt voor het eerste jaar. Zien er lekker uit, als ik het zelf zeg.

Het stukje met enten en stekken schiet aardig op. Mits het weinige beschikbare water achteraan in de tuin (wat we gaan oplossen) is er nog groei. Ik weet het, kort bij mekaar maar het is dan ook een klein stukje 😉

Ik had, een bijne, perfecte onderstam van Krymsk 5 (VSL-2) om kersen op de enten maar dit werkje heb ik verplaatst naar deze maand. Dan gaan we over naar chipbudden dus heeft elke vertakkingen een eigen ras gekregen. Benieuwd wat het zal worden volgende lente.

En ja, zoals bij velen het rode goud, de tomaten. Die groeien hier ook maar met we geen serre/kas meer hebben groeien ze onder afdak of openlucht. Veel geknoei met het gebuk dus ik verheug me op de dag dat we opnieuw een serre/kas zullen hebben. Zal allicht een tunnel worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Geef een reactie