Wat een oogstjaar

Dit jaar hebben we voor de eerste keer de zoete aardappel geplant hoe het moest. Vorig jaar hadden we dit ook geprobeerd maar met de droogte en de vakantie zagen wij bij de terugkomst dat dit naar volgend jaar moest herdaan worden. Dus dit jaar konden we eens zien of het zou lukken en dat deed het ook. De plantjes aangekocht bij De Zoetewei tijdens de opendeurdag hebben het goed gedaan, vooral ‘Tainung 65’ en de ‘Witte van de Ecohoeve’. Het ras ‘Orléans’ was minder goed.

Dit jaar was het jaar van het fruit. Nu nog zien we de dracht hangen, doorbuigen en afzien onder het gewicht van de kweevruchten. Zodanig dat we moeten ondersteunen

In de moestuin hebben we nog tal van groenten om op te eten; chili pepers ‘Twilight Numex’, bloemkool, groene eikenbladsla, koolrabi, knolselder, crosne. Ja die crosne is de eerste keer dat we oogsten. Vorige jaren altijd gekocht en zeer lekker bevonden dus dit jaar eens zelf geplant en de oogst mag er wel zijn. Van 1 plantje heb je verschrikkelijk veel oogst. Opgepast want deze woekert, liefst een begrenzer voorzien.

Daarnaast heb ik opnieuw een vracht compost gekregen dat ik naar de moestuin zal brengen met de kruiwagen. 35% groencompost en 65% champost.

Compost op de oprit geleverd

Vorig jaar heb ik witloof binnen geteeld en dat is aardig goed gelukt. Dit jaar proberen we hetzelfde. Ik gebruik 10L emmers waar ik gaten heb gemaakt onderaan. Ik heb ongeveer 40 wortels verdeeld over 2 emmers. Op de pennen heb ik wat kalk gestrooid na ik ze flink wat water gegeven heb en dit om schimmel te weren.

Ik ben van plan om de borders flink wat uit te breiden om de planten meer ruimte te geven en zodat ik minder hoef te maaien. Ik steek het gras uit ipv het de doden met roundup of andere, rol ze op en leg ze in de kippenren op de hoop zodat de kippen er iets aan hebben. De afgehaalde grond vul ik terug op met compost en dek ik af met haksel tegen uitdroging.

Ter zelfde tijd heb ik alle buxussen eruit gehaald omdat ze dood ofwel tot op het hout afgevreten waren door de rups van de buxusmot. Ik ben niet van plan om hier tegen te spuiten of andere dingen mee uit te halen, daarom dat ik maar alles uitdoe. Misschien plant ik wel taxus in de plaats maar op dit moment is dat nog niet aan de orde. Nu moet ik denken wat ik zal gebruiken als afscheiding aan de borders. Laten? Stenen? Kasseien?

Deze groeit nog niet in de tuin maar eindelijk heb ik de gember te pakken gekregen dat ik al zo lang zocht 🙂 We hebben deze ontdekt op de tuindagen van Beervelde. Het is kleiner maar sterker van smaak. Deze komt van een shop die sinds vorig jaar een webshop heeft en daarvoor enkel naar Dubai exporteerde. Het goedje kost wel wat, 15€ voor 5 wortels (klein zakje). Eén van de verkopers vertelde ons dat ze ongeveer 45 soorten gember hadden en 80 soorten kurkuma. Hun familie teelt dit in Indonesië en wordt naar hier overgevlogen.

Hieronder nog een paar foto’s van fruit dat momenteel in de tuin te proeven zijn 🙂
Geef een reactie