Vervolg mei

De overige onderstammen werden verplant naar 5L potten. Nu staan ze allemaal in potten. Deze zomer ga ik achter het oculeerhout bij goede kennissen. Hopelijk lukt het merendeel want de enten waren geen groot succes.

IMG_4708IMG_4710

De aarbeien hebben hun kap gekregen. Benieuwd of het iets gaat opleveren. Normaal win ik een paar graden t.o.v zonder kap. Ik had nog een paar bakken over en niet genoeg aardbeien om te planten. Gelukkig had ik vorig jaar Mara des Bois gezet onder de fruitbomen achteraan met als gevolg dat deze overvloedig stolonen hadden aangemaakt, dus plukken maar. Heb er een 70 tal kunnen ‘plukken’.

IMG_4711IMG_4712IMG_4713

Het kleinfruit op dit moment is goed vertrokken zoals de aalbessen die volop bloemen aanmaken. Zowel de rode, roze als de witte en de jostabes uiteraard die niet achterblijft. De vroege fruitbomen zoals de kerselaars staan al mooi in bloem

Rode Aalbes 'Jonkheer van Tets'Witte aalbes 'Witte Parel'JostabesKers 'Regina'

In de moestuin is er heel wat werk want daar is bijna nog niets gedaan. Nieuwe compost is aangeleverd. De uien, sjalotten en look zit nog in de grond en heeft de winter goed doorstaan. De asperges komen volop uit de grond. Ik raad het IEDEREEN die op te zware grond zit om dit eens te proberen.

PompoenveldUien, sjalot, knoflook, spinazie,...Asperges

De bijencocons dat ik bestel had zijn uit de frigo/koelkast gehaald en deze zijn voor het merendeel uitgekomen. Deze zijn nu volop aan het werken.
Onze kippen leggen volop, meer dan we kunnen volgen eigenlijk. Dus de vrienden en kennissen zijn redelijk blij als ze ons met eidoosjes zien aankomen Smile

Solitaire bijen rosse metselbijMarans en Sussex kippen

Een nieuw projectje van mij is het zaaien van citrus onderstammen zoals de poncirus trifolata. Deze zal dienen om al te gebruiken en citrusboompjes te enten/oculeren. Enkele voorbeelden zoals de citroen, sinaasappel, kumquat, pomelo,… Ik vind de boompjes ontzettend mooi maar zijn dan ook ontzettend om te houden en ontzettend duur omdat deze speciale verzorging nodig hebben en vooral warmte. Dat maakt de prijs zo hoog. De onderstam kan tot -18°C gehouden worden waardoor de geënte soort niet wintervast is maar toch wel iets sterker is. In de kruidtuin van Strasbourg vond ik een paar vruchten waarvan ik de pitjes heb uitgehaald en een gans paneel gezaaid heb.

Poncirus Trifolata

De chilipepers en tomaten zijn verpot en wachten op warmte en water om door te groeien.

Chilipepers en tomaatWie weet welke rups dit is?Geef een reactie