De periode van de bollen

De zomer is voorbij, welkom de herfst. Een periode van laatste oogst maar ook van opkuis. Materiaal als in de tuin moet er veel gewerkt worden om de winter zonder zorgen door te komen. En voor wie graag bloemen heeft in de tuin is het nu het moment dat de meeste bloembollen geplant kunnen worden.

In concentreer me vooral op vroege bloeiers met name de crocus. Die plant ik vooral om de solitaire bijen te verwelkomen en bij te houden. Die zouden tussen de rijen door in de boomgaard moeten geplant worden. Ik heb er al 300 die ik moet planten maar dat is niet genoeg. Ik zou minstens het dubbele moeten hebben. Het zijn de grootbloemige van kaliber 8+.

Onder de abrikozen aan de oprit zou ik een bodembedekker van Vinca Minor planten en daartussen een mengeling van Hellborus en Cyclamen type ‘hederifolium’ (winterhard).

Cyclaam Hederifolium
Cyclamen Hederifolium

Twee weken geleden zijn we naar de fruithappening geweest in de tuinbouwschool van Melle waar de NBS aanwezig was en samen zo’n honderden soorten appels, peren en zelfs kersen tentoonstelden. Echt een belevenis voor de geïnteresseerde amateur/hobby tuinder Smile

Er mochten geen foto’s gepubliceerd worden van de vruchten zoniet werd men gerechtelijk vervolgd maar van de boomgaard van de tuinbouwschool werd niets gezegd. Een paar foto’s dus:

IMG_5486IMG_5487IMG_5488
Jonagored, mmm lekker Winking smile

Hier in de tuin heb ik uiteindelijk de watermeloenen geoogst. Niet echt groot te noemen maar we zien wel hoe ze smaken. De lange bleke luistert naar de naam ‘Ali Baba’ en komt oorspronkelijk van Irak. De anderen zijn Blacktail Mountain en zouden héél zoet moeten zijn. Mijn fout is dat ik te laat was dit jaar met planten. Volgend jaar dus vroeger…

Ali BabaBlacktail Mountain
‘Ali Baba’ | ‘Blacktail Mountain’

Een grote ronde tegenhanger van de watermeloen is dan de pompoen en van die reuzen der tuin heb ik er toch een aantal dit jaar en niet van de schlechtste. We noemen Uchiki Kuri, Ronde Butternut, Sweet Nutty en de Ronde de Nice.

ButternutRonde de NiceSweet Nutty
Ronde Butternut | Ronde de Nice | Sweet Nutty

Natuurlijk vergeten we niet de vruchten in de serre (de welke nu is ontdaan van 2/3 dakbedekking dankzij de storm Sad smile). Een soort die opvalt dit jaar door zijn smaak (30k sco) en vooral productie is de chilipeper ‘Little Elf’. Volgend jaar terug dus.

Little ElfAnnuum ‘Little Elf’ (Hongarije)

Verder nog Capsicum Baccatum Aji Crystal (30-50k sco) en Capsicum annuum Pimiento de Padrõn (5k sco max.). Capsicum Annuum Tom Jalapenõ zag er ook interessant uit maar de smaak valt wat tegen. Als je aan het punt begint te eten tot aan de zaaddoos is het een zoete peper maar eenmaal voorbij wordt hij pittiger. (10k sco max)

Aji Crystal en PadronTom Jalapenõ
Aji Crystal | Piemento de Padron | Tom Jalapenõ

Eén van de weinige zoete puntpaprika’s die ik ken en die zoveel vruchten geeft is de Capsicum annuum ‘Lipari F1’. Een hybride weliswaar dus het zaad koop ik maar het is wel zijn geld waard. De vruchten worden gemakkelijk 20cm lang.

Paprika Lipari F1

Een andere paprika, maar dan blok, is de Largo de Reus waarvan ik zaad gekocht heb in Lissabon. Deze geven genoeg, gigantische blokpaprika’s.

Largo de Reus

Een tomatenras dat mij niet zo beviel was de Red Peachy. De papperig en nogal flets van smaak. Een ras dat ik zeker terugzet is de Tres Cantos, dewelke zeer lekkere vruchten geeft. Geweldige mengeling van zuur en zoet. De vruchten zijn niet zo groot maar hebben heel veel smaak. Een ander ras is Marianna’s Peace van het type coeur de boeuf. Meer info kan je hier vinden. Het mooie met deze temperaturen is dat de tomatenplanten nog frisgroen zijn en nog bloemen aanmaken.

Red Peach tomaatMarianna's PeaceMarianna's Peace bloem
Red Peach | Tomatenplant Marianna’s Peace

Een andere vrucht waar ik ook tevreden van ben is de gele komkommer. Die geeft immens veel vruchten dit jaar. Je blijft maar oogsten en deze zijn kleiner dan de gewone groene komkommers dus je hoeft niet telkens grote stukken te nemen. De ranken blijven maar bloemen en vruchten geven maar de nachten beginnen af te koelen en de dagen zijn minder lang…

True lemonTrue lemon rank

Vorig jaar was ik begonnen met het zaaien van vruchtenpitten zoals de abrikoos of de perzik. Ik heb nu een boomje van 20cm hoog ongeveer die volgend jaar veel dikker zal worden.IMG_5512
Voor de rest staat de moestuin er een beetje lelijk bij. Daar gaan we verandering in brengen. De linkerkant van de moestuin werg gefreesd. Nu nog een bergje stalmest krijgen en inwerken. De pastinaken hebben op onbewerkte grond gestaan waar het allemaal stompjes zijn geworden. Zijn precies een bende aliens van Men in Black.
Van de artichokken hebben we ook veel geluk gehad. Die bracht goed op.

Venkel, bloemkool, boerenkool,...Mislukte pastinaakStuk moestuin gefreesdArtisjok zonder naamGeef een reactie