Bye bye aardbeiplanten!

Neen ik ben de aardbeien nog niet beu maar ze moeten plaats maken voor de nieuwe plantjes. De stekken heb ik genomen tot november wat erg laat is maar we gaan er voor. Intussen zijn ze nog een stuk gegroeid. Nu is het een kwestie van ze zoveel mogelijk te beschermen.

Weg ermeeWeg ermee

Bij het uitdoen zag ik hoe de kluiten enorm zijn geworden. Ongelooflijk hoe dik dat wordt op minder dan 1 jaar tijd. Natuurlijk zullen de meststoffen erbij geholpen hebben.

Perfect geworteld plantje

De soorten die niet meer terugkomen zijn Reine des Vallées en Elsanta. De eerste omdat de smaak nergens te vinden was. Ze smaakt naar bosaardbei maar niet hoe het moet en niet aangenaam. De 2de doe ik weg omdat ze mij niet meer kan overtuigen. Voor een eenmaaldrager is er beter op de markt (en in mijn tuin).

Batobak en wortelsAardbei en friends

De aarde kluiten hebben echt de vorm aangenomen van de Bato bakken zoals je ziet. En natuurlijk is er de niet weg te denken larve van de taxuskever. (Otiorhynchus sulcatus)
Die kwam ik tegen bij sommige soorten, niet allemaal. Zouden de wortels anders smaken? Zijn er bepaalde soorten gevoeliger voor deze larve?

Lengte van de wortelKruiwagen vol aardbeiplantjes

Hierboven de lengte van 1 plant(je). In totaal heb ik 3 kruiwagens vol weggegooid op de composthoop. Als er mensen zijn die interesse hebben kunnen ze mij dat laten weten. De planten liggen op de compost en zijn nog intact.

Ook een goed moment om even te kijken hoe het gesteld is met mijn stekken van de zwarte bes (cassis).

Titania stekTitania stek geworteldTitania stek geworteld

Wél, deze zien er eigenlijk goed uit en klaar om te verzenden en te ruilen. Stekken genomen begin september.Geef een reactie