Warme winter

We zijn ondertussen bijna februari en nog steeds geen sneeuw gezien laat staan ijzige koude zoals vorig jaar waar het gemakkelijk 10°C onder nul  ging aangevuld met dikke pakken sneeuw. Ik had graag een strenge koude gehad, niet voor mij want ik zit liever in warmere oorden, maar voor de planten. Die hebben het nodig.

Ik heb 5 verschillende geurgeraniums gekocht op de tuinbeurs in Chevetogne (Ardennen) deze zomer. Er zijn er met cola, rosen, sinaas en citroen geuren. In hun 5L potten zijn deze uitgegroeid als ware geurbommen en een uitstekende vijand van menig mosquitoes. Vriestemperaturen vrezen zij dus moeten ze overwinteren. Dit doen we door ze te ontdoen van grond en omgekeerd in een kartonnen doos op te bergen. Donker en fris

Overwinteren geurgeraniumGeurgeranium uit potGeurgeranium in de doos tot de lente

Vorig jaar was ik een beetje te laat begonnen met zaaien en dus wil dit jaar vroeger beginnen om te zien of het een vervroeging brengt van groenten. Ik denk van niet maar we gaan toch proberen. Daarom heb ik 2 elektrische mini serre’s gekocht van 38x24cm. Dit samen met stektrays in rotswol en coco’s

Serre 38x24cmEazyplug stektraySerre met easyplug trayGrodan rotswol

Op het etiket staat de grondsamenstelling, 70% coco’s en 30% turf dat geperst is en uitzet wanneer het nat wordt. Ik heb dan maar 1 serre gebruikt om nog eens Poncirus te zaaien maar dan in de winter ipv mei. 16 dagen later was er al leven te bespeuren.

Poncirus TrifoliataKlaar om te zaaien24 dagen daarna

De poncirus dat ik al gezaaid heb eind de lente staat nu binnen om een groei boost te krijgen. Hopelijk kan ik de dikste stammen dit jaar enten of het zal voor volgend jaar zijn dan.

Poncirus Trifoliata < 1jPoncirus Trifoliata < 1j

In de tuin verplant ik sommige jonge planten of planten die te klein zijn in potten van maximum 10liter. Zoals een witte druivelaar Phoenix. Aangekochte blauwe bes ‘Star’ en ‘Misty’, bramen ‘Kiowa’….

Druivelaar PhoenixOverzicht van een paar planten in potBlauwe bes 'Star'Braam 'Kiowa'Hazelaar Webb's Prize Cob in bloei

Toen ik nog in Brussel woonde op een appartement (geen tuin) had ik in een Pink Lady zaadjes gevonden die al in het klokhuis kiemde (viviparie) dus dacht ik om die te planten. Wist toen nog niet dat het zeker geen Pink Lady ging worden nadien. 6 jaar nadien heb ik een aardig boompje met een stevige stam in pot van 60 liter. Elk jaar gesnoeid, en 1 keer zelfs natuurlijk door een geiten aanval. Dit jaar had ik voor het eerst een appeltje. De geur was wel degelijk van appel maar de smaak was bitter. Misschien dat die doorheen de jaren betere appels zal geven. Anders houd ik deze als onderstam voor andere appels op te enten.

Gezaaide Pink Lady

Eind december (28/12) heb ik stekken genomen van het snoeihout van de kiwibessen. Ik moet zeggen dat winterstekken hier zeer goed gaat. Elk jaar rond de 90% succes en ook dit jaar weer hetzelfde. Ik heb Weiki (geel), Ken’s Red en Geneva genomen. De andere zullen voor volgend jaar zijn en kiwi Green Light heb ik al gestekt en groeit nu uitbunding naast de andere Green Light. Dit jaar heb ik Clonex rooting hormone aangeschaft die zeer sterk spul is om wortelgroei te stimuleren. Daarnaast gebruik ik ook nog het stekpoeder op basis van Rhizopon AA en dat van Pokon.

Vergelijking Pokon vs Clonex
Links Pokon / Rechts Clonex

Anderen in de grote flessen doen het ook allemaal goed

IMG_5874IMG_5875

Vorig jaar heb naast de geurgeranium’s ook Egyptisch Ui gekocht, neen dat zijn geen uien die scheef groeien maar zeer lekkere groenten waarvan de ui als het loof wordt gegeten. Voordeel is dat deze verdergroeit tot een grote massa bollen en gemakkelijk te vermeerderen. Deze kunnen ook in pot geteelt worden en is doorlevend. Ik had 1 grote bol en heb de andere bollen in potten apart gezet, misschien dat ik er anderen mee kan plezieren. Ook leuk weetje is dat er bolletjes in de bloem groeien dat je opnieuw kan zaaien of opeten.

Egyptisch UiEgyptisch Ui gesplitstEgyptisch Ui geplant

Wij hebben hier ontzetten harde rukwinden gehad waar er sommige bomen het begeven hebben. Gelukkig niet op onze tuin tot deze week. Een canada die al scheef stond en die het begeven heeft richting onze tuindraad. De palen stond nog recht maar de draad was geplooid tot op de grond. Ik heb dan maar getracht de draad terug goed te trekken wat redelijk goed gelukt is. Het was de top van de boom die dat gedaan had en dus gelukkig niet de stam.

Meer dan 10m hoge canada

Klein experimentje dat ik ga doen is met een mango pit. Ik vind de boom op zich niet zo mooi en zal geen vruchten dragen hier maar toch eens voor de lol proberen. De binnenste kern heb ik opengekregen met een tang en de pit in vochtig vermiculiet aan de verwarming gezet. Eens kijken wat het geeft.

Opengekregen mango pitPit in vermiculiet en bedekt

Een paar weken geleden heb ik mij een entschaar gekocht van Chinese makelij. Bij ontvangst heb ik deze maar snel uitgetest en goed bevonden. Het lemmet is scherp genoeg om een mooie fijne snee te bekomen. Wel moet gekeken worden dat het enthout overeenkomt met de dikte van de onderstam, dan bekom je het mooiste resultaat. Met mijn snoeihout van kweepeer heb ik snel even getest. In beeld:

De entschaarDe techniek in het Chinees2 verschillende lemmetten Omega en VHet materiaalGeknipt in VKant van de onderstamPast perfectTestje

De entschaar heeft me 21€ gekost in totaal. De geënten onderstammen komen dit jaar op een plaats dat ik nu aan het voorbereiden ben. 2 rijen van ongeveer 80m met appelen, peren en pruimen. De kersen komen vooraan met ongeveer 20 verschillende rassen.

Fruithaag binnenkort hier



Geef een reactie