Warm voorjaar zo blijkt

Om de uijen voor te schieten ga ik het opnieuw met een zaaibak en vermiculiet doen. Daarmee kan ik ook zien welke bollen niet groeien en heb ik geen gaten in mijn rijen. Er kan nog altijd rotting of een muizenplaag voorkomen maar hier heb ik minder last.

Ajuinen in vermiculiet

Het is zonnig en de temperatuur stijgt dus komen de bollen ook op. Ik heb nog een paar bollen gekregen van een goede kennis en getracht deze zo snel mogelijk in de grond te steken omdat ze al goed in de groei zaten. Deze zullen in de boomgaard later een definieve plaats krijgen. De viooltjes en krokussen staan in bloei, de bijen zullen tevreden zijn. En ook heb ik nog een paar bollen van de winterakoniet geplant.

Gekregen bollenHyacint in knopGroot viooltjeKlein viooltjeVoorjaarskrokusAkoniet

Dit jaar heb ik een paar speciale rassen gekozen van aardappel om niet steeds opnieuw dezelfde te zetten. Dat is zoals de tomaten, je zaait altijd andere rassen om betere te vinden. Dit jaar zit er Asterix, Jelly, King Edward, Maris Piper, Duke of York, Agria, Bleue d’Artois, Sarpo Mira, Challender, Melody en Lady Christl.

Speciale pootaardappelen

In het midden van de tuin ben ik begonnen met een groter insektenhotel te bouwen. De structuur is inmiddels af en moet nu opgevuld worden.

Groot insektenhotel

Vorige zomer heb ik redelijk wat pitten bijgehouden van perzik en abrikoos om ze te laten overwinteren en deze tips te volgen. Dit blijkt goed te lukken daar er een paar pitten zijn gekiemd. Wordt vervolgd

Zaaien van een perzikpit

De druivenstekken zijn goed gelukt moet ik zeggen. Bijna alles komt goed. Het wortelgestel ziet er gezond uit en talrijk. Ik heb deze dan maar in elk zijn pot verplant.

DruivenstekkenDruivenstekken in hun eigen potDruivenstekken en wortel

De oculaties van vorige zomer beginnen te verdikken wat een goed teken is. Benieuwd of ze verder gaan groeien. Daarom heb ik ze een paar cm boven de oculatie afgeknipt en de wonde gedicht met boompasta.

Oculatie kersOculatie kersWonde afdekking Lac Balsem

De nashi en perzik in de boomgaard staat weer als eerste in bloei. Het is echt een mooi beeld want de bijen hebben het echt naar hun zin. Ik hoop dat het hen lukt om zoveel mogelijk bloemen te bestuiven en ik in mijn opzet gelukt ben.

Nashi Hosui in bloemNashi Njiseiki in bloemPerzik Sanguin de Savoie in bloemMosterdzaad van vorig jaar in bloemBlauwe druifjes voor de bijen

De bijen zijn nu al een paar weken los en zijn al bezig met cocons te maken in de kasten. Ik heb er een paar in groter afdak gezet. Als deze vol zijn vervang ik de volle en leg ze in de schuur op een koele plek. Ik hoop genoeg voedsel te hebben want anders vliegen ze weg.

Metselbij in actieNestkast voor de metselbij

Het moment dat ik de hommelkasten zou schilderen is ook aangebroken. Het is gewone triplex dus heb ik alles geverft met een waterdichte verf. Deze zet ik pas volgend jaar uit, niet zo ver van de toekomstige kas.

Hommelkast AHommelkast BHommelkast B

Het trucje met de vermiculiet probeer ik ook eens met bataat (zoete aardappel) en zien wat eruitkomt. Wordt dus vervolgd.

Bataat in de verpakkingBataat in natte vermiculietGeef een reactie