Winterwerkjes

Winterwerkjes

De laatste maand van het jaar en we hebben alweer een heleboel dingen gedaan. Ik ga het niet allemaal opsommen want daarvoor moet ik zelf even gaan kijken in de blog en in het logboek maar begint er al op te lijken. Er is nog een pak werk dat gedaan moet worden zoals nieuwe serre, meer planten, borders in orde maken, onderstammen vermeerderen, fruitbomen verplanten, groentetuin overspannen met een net alsook de boomgaard, … en noem maar op. Ook tal van verbeteringen zoals deltex draad ipv gewone ijzerdraad of galvanisé draad, betere kippenhokken ontwerpen, kwartelhok omvormen naar konijnenhok,…

Gesnoeide kers geeft stekken die inkuild worden en in maar uitgeplant op zwarte plastic
Gesnoeide kers geeft stekken die ingekuild worden en in maart uitgeplant op zwarte plastic

De komende maanden komt het snoeiwerk aan de beurt en dat doe ik op de kiwibessen. Niet alles in 1 keer maar ik verdeel het werk over 3 maanden; december, januari en februari als het weer het toelaat tenminste. We spreken van snoeien als het meer dan -3°C is en droog. Vooral het droge is van belang, dan heeft de wonde de tijd om op te drogen.

Kiwibes 'Ambrosio Grande'
Kiwibes ‘Ambrosio Grande’

Daarnaast heb ik nog een paar bijen nestblokken gemaakt. Dit is overschot van de houten palen die ik gebruikt heb om de aardbeirekken te hermaken. Het is wel ‘maar’ gedrenkte den maar is ook maar voor korte termijn. Eerst zien of het helpt en daarna koop ik wel duurzamer hout. Heb er dus al vier maar er komen er nog 15 bij.

Bijen nestblok uit dennenhout
Bijen nestblok uit dennenhout

Vorige zomer zijn we naar Engeland gegaan en daar meerdere tuinen bezocht waar ik steeds een soort ‘nursery’ zag. Dit is een plaats waar men planten vermeerderd, verzorgd, verplant, … vertroeteld in het kort. Daarom dat ik dit idee in mijn tuin wil zien. Op het werk komen er altijd machines binnen op paletten. Deze paletten ga ik gebruiken om deze tafels te maken. Ik heb 1 van over de 2m kunnen bemachtigen maar ik moet alle planken eerst van de onderste planken ontdoen met een ijzerzaag. Nu met beeld;

Toekomstige werktafel Toekomstige werktafel Toekomstige werktafelToekomstige werktafel Toekomstige werktafel

Ik heb nog genoeg houten palen om het onderstel te maken en dat ga ik doen samen met andere paletten om schuiven te maken onder andere.

De compost dat ik nu al een paar maanden omkeer is van uitstekende kwaliteit. Hierin zit kippenmest en kuikenmest samen met bladafval, keukenafval en kleine takken. Ik heb geen hakselaar meer dus de berg snoeihout wordt alsmaar groter. Deze strooi ik uit in de moestuin en onder het kleinfruit. Daarnaast heb ik nog 5m³ paardenmest gekregen wat nu op mijn oprit ligt en die naar de groentetuin moet om in de lente onder gefreesd te worden.

Zelfgemaakte compost
Zelfgemaakte compost
Warme paardenmest, mmm
Warme paardenmest, mjam

 

 

 

 

 

 

Vorige zomer stond er tussen de buxushaagjes enorm veel gras en dat kon men niet zomaar uittrekken of de plant kwam mee. Nu de plant in rust is heb ik er van geprofiteerd om de hele rij maar uit te steken. Serieus hard werkje, ik zit namelijk niet op zandgrond.

Serieuze kluiten
Serieuze kluiten
Mooi uitgelijnd :-)
Mooi uitgelijnd 🙂

 

 

 

 

 

 

 

De sneeuw van de voorbije dagen heeft alles bedekt met een wit laagje. Dat zorgt altijd voor een paar mooie kiekjes

Kleinfruit in potten  Zicht op boomgaard Knoflook in de winter Brede ijspegel aan de notelaar 'Buccaneer' Appelonderstammen in pot Aardbeien in de sneeuw

 Ahja, voor ik het vergeet: GELUKKIG NIEUWJAAR!!!!Geef een reactie