Nieuw materiaal – de hakselaar

Nieuw materiaal – de hakselaar

Ik was al een tijdje op zoek naar een hakselaar om mij te ontdoen van al het snoeihout. De grote bomen heb ik gezaagd wanneer we het huis gekocht hebben want die ontnamen al het licht uit de tuin en de grond bleef maar nat dus weg ermee. Het was vooral sparrenhout (Thuya) van een meter of 6 dus niet zo goed houthaksel.

Pas op voor de vingers, hier komt ie

Takken tot 3cm gaan hier door
Takken tot 3cm gaan hier door

Ik had al een hoopje hout opgespaard dus was meteen goed voor een test. De snippers die eruitkwamen waren ideaal om onder de beplantingen te strooien. Ik had een kruiwagen van 160L vol maar het was dan ook meteen op.

Stapeltje hout Resultaat na verhakselen

Ik heb een hakselaar gehad met een wals systeem maar dat bleek goed te werken op vers hout maar wat hieruit kwam waren slierten en geen stukjes. Daarom dat de volgende absoluut voorzien moest zijn met messen.

Messen systeem Wals systeem

Daarnaast hebben we de druiven gesnoeid. De guyot is aan de beurt gekomen. De omhoog gegroeide takken zijn behouden om langs de draad te leiden en de horizontale dragers zijn gesnoeid. Volgend jaar worden deze vervangen door de snoer methode. Veel gemakkelijker en brengt genoeg op.

Te snoeien druivelaar Te snoeien druivelaar

Een fruitsoort dat ik nog niet heb is de kaki of de sharon of de persimoen of … Wat is het nu?

Ze zijn allemaal afkomstig van dezelfde familie, Ebenaceae. De latijnse naam, Diospyros betekent niets meer dan “het fruit van God, de goddelijke peer” (dios – pyros). Daarnaast heb je de Japanse, kaki; de Amerikaanse persimoen (Virginiana) en als laatste de lotus die ook in Azië te vinden is.

Kakifruit
Kakifruit

Het probleem van de kaki is dat je kans hebt op een wrange (lees astringente) smaak. Dit kan je voorkomen door een goede variëteit te kiezen. Tipo en Dunaj zijn schijnbaar goede kandidaten maar heb er zelf geen ervaring mee. Verder heb je nog Kostata, Mazelli, Jiro, Sayo, Matsumoto Wase Fuyu,…
Om deze variëteiten te enten heb je onderstammen nodig en daarom ben ik nog op zoek naar zaden van de Diospyros Virginiana en/of Diospyros Lotus. Vooral de eerste daar deze beter winterhard is dan lotus. In de winkel kijk ik altijd of deze beschikbaar zijn tot ik er gevonden had met de sticker ‘Sharoni’. Maar laat je niet vangen, dit is het merk van het bedrijf en niet de soort.

Kakifruit
Kakifruit met sticker ‘Sharoni 4428’


Geef een reactie