Oogsten cocons metselbijen

Oogsten cocons metselbijen

Naast de honingbijen (Apis mellifera) moesten we nog de cocons van onze metselbijen (Osmia spp.) oogsten zoals vorig jaar. Daar kruipt ook veel tijd in. Is maar 1x per jaar. Dit jaar heb ik de kuismethode aangepast. Hieronder meer uitleg. De blokken heb ik vastgebonden met oranje tape. Deze leek sterk maar niet sterk genoeg en verliest zijn kleefkracht. Moet ik iets anders op vinden.

Bijenkast

Eenmaal de plankjes ontdaan van de inhoud ziet dit er zo uit:

Cocons eruit gehaald

Een eerste filtermoment geeft dit:

Eerste filtering

Wanneer je een aantal blokken geledigd hebt bekom je dit:

Cocons in aantal

De kuismethode is nog steeds met droog zand maar deze keer heb ik het ook met water gedaan om eens te vergelijken. Als de cocons goed gefilterd zijn en ontdaan van de zwaarste deeltjes (verharde modder, dode larven, parasieten,…) dan gaan ze in het water. Alles wat drijft wordt eruitgehaald en op keukendoek gelegd om te drogen.

Cocons in water gewassenCocons aan het drogen

Wanneer de cocons min of meer droog zijn gaan ze in een zak om verder te drogen. Niet in de volle zon want het was nog 18°C

Vochtige cocons in zakje

Als ze droog zijn mogen ze in een doosje. Sommige verkiezen transparante plastic, ik ga voor de kartonnen uitvoering. Ademt iets natuurlijker… Het doosje leg je in de koelkast tussen 2°C en 4°C en ergens in februari of maart (naargelang de soort) haal je ze eruit.

Cocons droog en in doos

Succes!

Cocons voor volgend jaarGeef een reactie