Opkuiswerken

Naast het oogsten van groenten en fruit komen er ook onderhoudswerken aan nu het groeiseizoen stilaan aan zijn einde komt. Hieronder nog een paar kweeperen en mispels dat we geplukt hebben.

KweeperenMispelsMispels

Alles wat nu nog in de grond zit wordt ook stilaan eruit gehaald (behalve de aardperen, die overleven de winter goed). Voor het eerste jaar hebben we de Yacon geoogst van 1 plant (de kleinste) en het bleek een goede te zijn. Ben benieuwd wat de grotere planten gaan geven? Een tip naar volgend jaar toe is met grotere gaten op de gronddoeken te werken want de kraag rekt te veel uit. De knollen kan je eten maar je kan deze niet herplanten, hiervoor heb je de wortel nodig en die ga ik in 4 delen. (Als iemand interesse heeft, ik heb er nog).

YaconYacon

De aardperen daarentegen woekeren wel maar gelukkig heb ik hier geen zandgrond of ze zouden overal staan. Het loof heb ik afgedaan en verhakseld. De eerste soep is gemaakt Knipogende emoticon

AardperenAardperen

Wat het werkt voor de aperges betreft werd het loof ook weggeknipt.

Aspergebak met loofLoof bijna wegAspergebak zonder loof

Naast de aspergebak groeit onze artisjok en voor de eerste maak is die echt buiten proporties aan het groeien. Dacht hem al op te binden, klaar tegen de winter, maar ik ga nog een beetje wachten.

Enorme artisjok

Een paar jaar geleden kreeg ik van de gemeente een vracht houthaksel. Deze bevatte grote stukken hout dewelke tot de dag van vandaag nog steeds niet verteerd zijn. Daarom dat ik deze allemaal opnieuw haksel in de hoop dat ze wel vergaan. Overjaarse aardappelen heb ik er ook ingegooid.

Te grote stukken hakselGehakseld houtOverjaarse aardappelenAardappelen verhakseld

In de moestuin er nog steeds rupsen actief en dan wel die van het koolwitje, overuren zeggen ze.

Rups van het koolwitje

Daarnaast groeien de enten wel goed op het stukje dat ik voorzien had. Had er een paar in september gedaan (enten) en deze lijken goed te gaan. Ik heb een beetje geluk gehad met het weer blijkbaar.

Dubbele griffelentDubbele griffelentDubbele griffelent

Stukje voorzien voor stekken en enten

Hieronder een perzik met 15 verschillende soorten op.

Perzik met verschillende rassen

Verder groeit het nog een beetje in de moestuin met selder, bloemkool, paksoi, snijbiet, knolselder, spruiten, boerenkool, savooi kool en landkers

Overzicht moestuin

Om in de winter nog een beetje groen te voorzien in de kippenren heb ik bakken gemaakt met draad op zodat de kippen niet alles kunnen opeten. Tot nu toe werkt dit goed en zou ik er een beetje meer willen maken.

Bak met gras

In de siertuin niet veel soeps behalve dat de ananas salie groot genoeg werd om verplant te worden. Ruikt heerlijk en de bloemetjes zijn lekker en de bijen komen er ook graag naartoe.

Ananas salie bloemGrote ananas salieGeef een reactie