Tomaten en paw paw

Sinds ik geen serre meer heb is het moeilijk om tomaten te houden. Zoals vorig heb ik dit jaar nogmaals een poging ondergaan om dit te doen in een mini tunnel van 1m hoog ongeveer. Na veel gebuk en geknoei met die plastiek heb ik wel een aantal tomaten kunnen oogsten maar niet wat ik oorspronkelijk wou. Daarom dat ik tegen volgend voorjaar een serre zal aankopen. Eerst had ik gedacht aan een glazen serre met schuine wanden maar na veel positieve commentaar over tunnelserre’s ga ik voor deze laatste. Een tunnel heeft zo zijn voordelen maar ook zijn nadelen t.o.v. een glazen exemplaar.

Hieronder de tomaten

TomaatTomaat 'Gypsy'

Daarnaast kom ik meer en meer de paw paw vrucht tegen. De eerste dingen die erover las was dat deze tot 15m hoog kon groeien daarom dat ik deze niet in mijn tuin ging zetten. Tot voor kort ik bij mensen kwam die deze in de tuin hadden en dat die na 15j nog steeds 2 à 3m hoog waren dacht ik van, mmm misschien toch een paar zetten. Eigenlijk 6 Glimlach

Omdat ik ze liever zelf ent moest ik eerst op zoek gaan naar de vruchten. Die heb ik gevonden en dan ook in zand gestoken en in de diepvries gezet om binnen een paar maanden uit te planten en misschien volgend jaar te enten of te oculeren.

Verdroogde paw paw vruchtenPitten eruit gehaaldPitten proper en nu in het zandPitten in zand voor stratificatie

In de moestuin heb ik de Yacon gesnoeid na de eerste vorst. Het is te zeggen, het loof afgeknipt want je moet wel nog een beetje over laten om de knollen eruit te halen. Het is ook zo dat de knollen beter zijn na een eerste keer vorst. Dus niet voor de vorst oogsten maar erna. Het was de moeite want, zoals ik nu weet is dit een gigantische plant en neemt die veel plaats in de moestuin. Ik heb dan het loof verhakseld en ergens tussen de borders gestrooid.

Yacon in zijn geheelYacon van kortbijYacon hakselGeef een reactie